V Podhájskej zrejme zosadlo TORNÁDO. Naznačuje to prieskum škôd a okolité meteostanice

V Podhájskej zrejme zosadlo TORNÁDO. Naznačuje to prieskum škôd a okolité meteostanice
Peter Minárik

Známe termálne kúpalisko zasiahlo počas noci s najväčšou pravdepodobnosťou tornádo. Naznačuje to detailnejší prieskum škôd z danej oblasti a fakt, že stanice v okolí nezaznamenali extrémnejší vietor, čo je typické pre plošnejší jav − downburst.

AKTUALIZÁCIA 30. augusta 2023 14:39 h - Slovenský hydrometeorologický ústav potvrdil, že v tomto prípade išlo o veľmi silný downburst. Viac informácií nájdete v tomto článku.

Počas noci zasiahli naše územie silné búrky, ktoré priniesli viac ako 10 000 bleskových úderov. Nebezpečné boli predovšetkým CG+ blesky. Bežne počas búrok tvorí CG+ blesk len 5 % všetkých bleskov. Včera to však bolo na západe až takmer 36 %.

Takáto rozsiahla elektrická aktivita páchala svoje škody. Problémy dnes ráno hlásia najmä energetici. Tisícky ľudí zostali bez dodávok elektrickej energie.

Okrem bleskov však bol nebezpečný aj silný vietor. Ten v oblasti Maďarska dosahoval rýchlosť vetra o sile až 131 km/h a informovali sme, že tento vietor sa ženie aj smerom na naše územie. Vietor napokon na západe napáchal škody, no podľa všetkého to nebolo všetko. Na západe sa predbežne potvrdzuje aj výskyt tornáda.

Tornádo malo zosadnúť pri Podhájskej

Vzhľadom na pokročilú nočnú dobu aktuálne neexistuje video toho, čo sa dialo včera v noci v oblasti Podhájskej, no analýza radaru, škôd a meteostaníc z okolia naznačuje, že sa vyskytlo tornádo.

To podľa všetkého mohlo zosadnúť severne od obce Čechy, východne od obce Veľké Lovce okolo 23:05 a postúpiť malo od juhu smerom k termálnemu kúpalisku Podhájska. Naznačuje to aj rozsah škôd v danej oblasti.

foto: iMeteo.sk
foto: iMeteo.sk

Amatérske meteostanice sa nachádzajú vo všetkých troch spomínaných obciach. Najsilnejšie poryvy zaznamenala stanice Veľké Lovce, kde vietor dosiahol silu 58 km/h. Na stanici v Podhájskej, vzdialenej od kúpaliska len 1 km, bol zaznamenaný náraz vetra o sile 45 km/h.

Takýto vietor nemohol napáchať škody, aké napáchalo počasie na termálnom kúpalisku. Downburst by sa celkom určite prejavil aj na rýchlosti vetra v jednej z týchto staníc, keďže downburst je predsa len plošnejší jav.

Rozsiahle škody sú hlásené výlučne z termálneho kúpaliska. V samotnej obci sú škody menšie. Všetko teda naznačuje, že išlo zrejme o tornádo, ktoré zosadlo južne od kúpaliska.