VIDEO: Lietali kolesá aj nafukovačky. Nad kúpaliskom sa objavil vzdušný vír

VIDEO: Lietali kolesá aj nafukovačky. Nad kúpaliskom sa objavil vzdušný vír
Dominik Cenkner

Nedeľa priniesla do strednej Európy slnečné a veľmi teplé počasie. Viacerí to preto využili a strávili voľný deň pri vode. Teploty sa totiž šplhali až nad hranicu +30 °C. Návštevníkov jedného kúpaliska však prekvapil neobvyklý vír. Mysleli si, že ide o tornádo.

Horúce letné dni si mnohí nevedia predstaviť bez pobytu pri vodnej ploche. O to viac v týchto prázdninových dňoch. 

Letná idylka sa však v momente zmenila na chvíle strachu pre návštevníkov kúpaliska v českej obci Konětopy, ktorá leží neďaleko Prahy. Z neďalekého poľa sa podľa svedkov nad vodnú hladinu prihnalo malé tornádo. 

Pravdou však je, že v tomto prípade o tornádo nešlo. Nie je totiž tornádo ako tornádo, čo sme priblížili aj v článku o vzdušných víroch, ktorý sme na našom webe publikovali len pred pár dňami.

Prachový diabol na kúpalisku

Keďže podľa svedkov sa vzdušný vír prirútil z poľa a nad kúpaliskom sa žiadna búrka nenachádzala, kúpajúci pozorovali tzv. dust devil, teda prachového diabla. Prachový diabol vznikne, keď horúci vzduch pri povrchu stúpa a stretáva sa s chladnejším vzduchom vo výške, čím sa vytvára vír.

Ide o jav, ktorý počas horúcich letných dní môžeme bežne pozorovať, a to práve na poliach či pri okrajoch prašných ciest. Prachový diabol je určite fascinujúci jav, ktorý si niektorí môžu pomýliť tornádom, pretože je pri ňom podobný vzdušný lievik.

Jeho rozmery sú však omnoho menšie a výška lievika môže dosiahnuť 300 - 500 metrov. Netvorí sa počas búrok (nie je pripojený na žiadnu záladňu oblakov) ani nedosahuje takú rýchlosť vetra a silu. S nafukovačkami a podobnými ľahkými predmetmi, ktorých je na kúpalisku veľa, si však hravo poradí. Práve to mohlo vyľakať prítomných rekreantov.

V pondelok ho zachytili v Lučenci

To, že dust devil je v lete bežný jav, dokazuje aj skutočnosť, že v pondelok ho zachytili aj na Slovensku. Stalo sa tak v Lučenci.

Rovnako ako v prípade kúpaliska v Českej republike, ani u nás nespôsobil žiadne škody, ale, ako vidieť vo videu, bol pomerne výrazný a svojou veľkosťou vzbudzoval rešpekt. Rotujúci vzduch zo zeme zdvihol zrejme aj pokosené časti trávy, ktoré lietali vzduchom.

Pochváľte sa so svojimi zábermi

Podobne horúce dni nás čakajú aj naďalej. Takéto javy preto určite budú pribúdať. Ak sa vám ich podarí zachytiť, neváhajte nám tieto zábery poslať. 

Využiť môžete náš kontaktný formulár alebo aplikáciu WhatsApp. Vaše zábery radi zverejníme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd