VIDEO: Najvýkonnejšia raketa na svete, od spoločnosti SpaceX, krátko po štarte explodovala

Zuzana Macháčová

Najvýkonnejšia raketa na svete SpaceX Starship štyri minúty po štarte explodovala. Vedenie spoločnosti sa vyjadrilo, že misiu treba považovať za úspešnú. Na palube rakety neboli žiadni ľudia.

Raketa Starship opustila štartovacie centrum v Boca Chica v Texase po 15.30 h. V prvých chvíľach sa zdalo, že test prebehol bez problémov. Raketa stúpala obrovskou rýchlosťou, no vo štvrtej minúte, tesne pred tým, ako sa mal odpojiť prvý modul, však došlo k náhlemu výbuchu. Vesmírna loď sa neodpojila od rakety Super Heavy, ktorá ju niesla.

Po oddelení od rakety mala kozmická loď absolvovať približne 90-minútovú cestu okolo Zeme pomocou vlastného pohonného systému. Keď však nastal čas odpojenia oboch častí rakety, začala sa otáčať a potom explodovala vo výške 35 km nad Zemou.

Cieľ letu Starship

Hlavným cieľom testovacieho letu Starship a nosnej rakety Super Heavy bol samotný štart. Misiu ako takú napriek neočakávanému výbuchu treba považovať za úspešnú, uviedli jej vedúci pracovníci na sociálnych sieťach. Ešte pred samotným štartom šéf SpaceX Elon Musk varoval, že pokus môže zlyhať. 

Ide o prvý skúšobný let a cieľom bolo zhromaždiť údaje. „Teraz čistíme štartovaciu rampu a pripravujeme sa na to, aby sme to zopakovali," povedal štartovací inžinier spoločnosti SpaceX, ktorý viedol vysielanie.

Hoci obe časti systému majú byť schopné pristátia a opakovaného použitia, pri štvrtkovom teste sa časť Starship zrútila do Tichého oceánu a Super Heavy do Mexického zálivu.

Musk na Twitteri napísal: „Naučili sme sa veľa pre ďalší test, ktorý sa uskutoční v najbližších mesiacoch."

Najväčšia vesmírna raketa

Raketa sa skladala z vesmírnej lode a nosnej rakety s názvom Super Heavy, ktorá obsahovala 33 motorov. Oba moduly boli spolu vysoké až 120 m.

Bola to najväčšia raketa, aká bola kedy postavená. Jej štart - napriek výbuchu - je určite prelomovým momentom v histórii vesmírnych letov, pretože umožnil otestovať účelovú infraštruktúru prispôsobenú rozmerom rakety.

Spoločnosť SpaceX navrhla systém pre budúce vesmírne misie. Práve s jeho pomocou by mali astronauti letieť na povrch Mesiaca počas misie Artemis 3, ktorá je naplánovaná na rok 2025.

Už od začiatku sa hovorilo, že v prípade problémov by sa štart mohol uskutočniť do konca tohto týždňa. V prípade plného natankovania paliva sa mala misia odložiť na vzdialenejšiu budúcnosť. SpaceX mala na uskutočnenie tohto skúšobného letu päťročnú licenciu, informovala Federálna agentúra pre letectvo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd