Víkendové počasie v Európe TRHALO REKORDY. Teploty prekonali +30 °C v Česku aj Rakúsku

Víkendové počasie v Európe TRHALO REKORDY. Teploty prekonali +30 °C v Česku aj Rakúsku
Ema Bazhaykin

Počasie v Európe bolo cez víkend skutočne horúce. V susednom Rakúsku a Česku bolo dokonca teplejšie než za priemerného letného dňa.

Nedeľa 7. apríla bola podľa očakávania v Európe z meteorologického hľadiska historickým dňom. Návrat africkej anticyklóny spôsobil nielen rekordné teploty v mnohých krajinách, ale aj návrat saharského prachu, ktorý zafarbil oblohu až po južnú Škandináviu. 

Nedeľné teploty boli oveľa vyššie ako v priemerný letný deň vo veľkej časti Európy. V Rakúsku a Českej republike sa teploty vyšplhali nad +30 °C. Tento deň tak prekonal stovky rekordov, ktoré prepísali európsku klimatologickú históriu.

 

Rekordy zaznamenalo aj Poľsko, Bosna a Hercegovina a Chorvátsko s teplotou +29 °C, Srbsko s teplotou +28 °C, Slovinsko a Maďarsko s teplotami +27 °C, či Grécko, Rumunsko Baleárske ostrovy, kde  boli namerané aj nočné minimá +27 °C, čo sú pre dané obdobie absurdné hodnoty.

České Budejovice prekvapili aj meteorológov

V Českých Budejoviciach sa teplota dostala skoro na +31 °C. Rekordy však padli na všetkých juhočeských staniciach, a to aj o 5 či 6 °C.

Už v sobotu teploty jasne prekonali predchádzajúce rekordné roky 1961 a 1939, ale len o stupeň či dva. V nedeľu to však bolo výraznejšie, napríklad v Českom Krumlove stúpol rekord skoro o 6 °C a v Českých Budejoviciach dokonca teplota dosiahla rekordných +31 °C.

„Že by to bolo až takto, to som nečakala,“ komentovala Renata Uhlíková z Českého hydrometeorologického ústavu situáciu vzhľadom na to, že k 7. aprílu boli nadpriemerné teploty viac dní za sebou.

 

Slovensko cez víkend tropické teploty nedosiahlo

Víkendové teploty na Slovensku napokon tropické hodnoty nedosiahli, možno sa tak však udeje dnes. 

Počas dnešného dňa na západe Slovenska maximá dosiahnu od +23 °C až do +28 °C, ojedinele dokonca aj viac. Práve tu sa môže stať, že pri správnej súhre podmienok teplota prekoná hranicu tropického dňa, a to +30 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd