Vládu obviňoval z lesných požiarov. Nakoniec sa priznal k tomu, že 14 z nich sám založil

Vládu obviňoval z lesných požiarov. Nakoniec sa priznal k tomu, že 14 z nich sám založil
Dominik Cenkner

Kanaďan, ktorý šíril na sociálnych sieťach konšpiračné teórie o tom, že tamojšia vláda zámerne zakladá lesné požiare, sa priznal k založeniu 14 z nich. Ním rozpútané ohne vyhnali stovky ľudí z domovov.

Kanaďan Brian Paré sa na súde priznal k 13 prípadom podpaľačstva a jednému prípadu podpaľačstva spojeného s pohŕdaním ľudským životom. Požiare zapálil vlani od mája do septembra.

Jeden z týchto požiarov si podľa žalobkyne vyžiadal evakuáciu 400 ľudí z mesta Chapais v provincii Quebec. Najväčší požiar, ktorý má Paré na svedomí, zničil vyše 870 hektárov porastov.

„Pán Paré si nepamätá všetky požiare, ktoré mohol založiť, takže v súčasnosti vieme o štrnástich. Je možné, že ich je viac,“ informovala žalobkyňa.

Konšpiračné teórie o lesných požiaroch

Polícia podľa prokuratúry pojala podozrenie, keď niekoľko požiarov vzplanulo počas krátkeho času bez zjavnej príčiny. O Parého sa začala zaujímať kvôli tomu, že bol videný v blízkosti niekoľkých miest zachvátených plameňmi.

Polícia tiež objavila príspevky na sociálnych sieťach, v ktorých vinil kanadskú vládu, že zakladá požiare, aby presvedčila ľudí o existencii klimatických zmien. „Obvinený podľa policajných dôkazov zverejňoval mnoho konšpiračných teórií o zapojení vlády do možného založenia týchto požiarov,“ oznámila žalobkyňa.

Konšpiračné teórie sa na lesné požiare zameriavajú už dlho. Ich šíritelia kladú požiare za vinu vládam alebo klimatickým aktivistom a v niektorých prípadoch ich pripočítajú aj laserovým lúčom z vesmíru.

Kanadu vlani zasiahli nebývalo rozsiahle lesné požiare, ktoré postihli dokopy asi 185 tisíc kilometrov štvorcových, čo je plocha dvakrát väčšia ako rozloha Českej republiky. Dym z nich sa rozšíril aj do susedných USA, kde v niektorých mestách spôsobil extrémne znečistenie vzduchu. Dym dokonca doputoval aj nad Európu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd