Zajtra sa dovalí ďalšie SNEŽENIE. Zasype opäť mnohé regióny a hrozí kalamita

Zajtra sa dovalí ďalšie SNEŽENIE. Zasype opäť mnohé regióny a hrozí kalamita
Peter Minárik

Od zajtrajšieho dňa čaká naše územie ďalšie výrazne zhoršenie počasia, ktoré prinesie jednotlivé vlny zrážok a aj sneženia. Situácia sa začne zhoršovať už ráno a čaká nás ďalšia snehová kalamita.

Za oknami máme pokojné a na väčšine územia slnečné počasie. Počasie aktuálne ovplyvňuje výbežok vyššieho tlaku a práve ten prináša stabilnejšie, no chladnejšie počasie. Po jeho okraji do našej oblasti prenikol chladnejší vzduch a oproti včerajšiemu dňu je mrazivejšie. Do tohto studeného vzduchu však mieri frontálna vlna.

Tá začne počasie na našom území ovplyvňovať už zajtra ráno a postupne sa na viacerých miestach rozsneží. Niektoré časti Slovenska však opäť čakajú kvapalné zrážky.

Sneženie by malo doraziť obzvlášť do oblastí, ktoré už počas včerajšieho dňa zažili v súvislosti so snežením komplikácie.

Snežiť bude pri záporných teplotách

Oproti včerajšiemu dňu však zajtrajšia situácia bude iná v tom, že včerajšie zrážky priniesla presúvajúca sa tlaková níž. Okolo nej k nám prenikal teplejší vzduch, ktorý na západe zodvihol teploty až na +5 °C a postupne sa oteplilo aj na juhu a východe.

Sneženie sa tak postupne zmenilo na dážď a napadnutá snehová pokrývka sa začala roztápať. Tentoraz to však bude iné.

Vlnu sneženia prinesie frontálna vlna, ktorá dorazí do studeného vzduchu. Počas štvrtka sa teploty na takmer celom našom území budú pohybovať pod bodom mrazu a sneh sa tak nebude topiť a bude rýchlo pribúdať. K miernemu otepleniu by mohlo dôjsť len na juhozápade, kde by sa vplyvom toho mohli ukázať aj kvapalné zrážky.

Kalamita najmä na juhu a východe

Sneženie príde zajtra ráno a zotrvať by malo až do zajtrajšieho večera. Čo sa udeje následne, si nateraz netrúfame predpovedať. Ako sme uviedli vo včerajšom článku, tak situácia na piatok je značne komplikovaná a stále nejasná. Hrozí nám ďalšia, doteraz najvýraznejšia vlna sneženia, ale aj lejak, ktorý by mohol priniesť povodne.

Vo štvrtok počas dňa začne sneženie komplikovať situáciu najmä na juhu a východe Slovenska, kde bude snehu najviac. S problémami však treba počítať aj inde.

Na základe vývoja počas piatku, ktorý sa naďalej upresňuje, sa situácia vo štvrtok večer môže na našom území zlepšovať, no, naopak, môže sa aj zhoršiť, čo môže spôsobiť ďalšiu vlnu sneženia alebo mrznúceho dažďa. 

Zajtra sa pripravte na ďalšie komplikácie na našich cestách. Viac o tom, kde napadne najviac snehu a kde, naopak, zostanú bez snehovej nádielky, sa dočítane na ďalšej strane TU >>>.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd