Zima dorazila aj do Českej republiky. Ťažký sneh komplikoval dopravu, prerušené boli aj dodávky elektriny

Zima dorazila aj do Českej republiky. Ťažký sneh komplikoval dopravu, prerušené boli aj dodávky elektriny
Dominik Cenkner

Do Európy vtrhla zima, a to so všetkým čo k nej patrí - chladným severákom, snežením i ochladením. Počasie dnes spôsobovalo problémy aj v Česku.

Desiatky tisíc odberateľov hlavne v Karlovarskom, Libereckom, Královohradeckom a Pardubickom kraji sa ocitli v utorok bez elektriny. Napadol ťažký mokrý sneh, ktorému neodolalo elektrické vedenie, respektíve stromy, ktoré na drôty popadali. Počasie skomplikovalo aj dopravu. Na horách zostal ležať sneh aj na niektorých úsekoch komunikácií prvej triedy.

Snehové jazyky sa podľa cestárov objavili už ráno, a to aj na veľmi frekventovaných trasách, ako je diaľnica D6 a cesta I/6 v Karlovarskom kraji smerom z krajského mesta na Prahu. Hasiči v regióne vyrážali k viac ako stovke prípadov, keď ich ľudia volali v súvislosti s počasím.

Hlavne museli odstraňovať stromy, ktoré neodolali váhe mokrého snehu a spadli na cesty alebo železničné trate. Karlovarský kraj bol aj regiónom, kde bolo najviac problémov na železnici.

Popadané stromy a konáre opakovane prerušili dopravu aj na hlavnej trati Cheb-Chomutov, vlaky neprešli ani na niektorých horských tratiach. Po druhej hodine popoludní však už boli všetky trate prejazdné. Stali sa aj nehody. Pri Olovi spadol strom na osobné auto, nehoda sa ale zaobišla bez zranení, spadnutý strom spôsobil nehodu aj v Habartove.

Problémy hlásili aj ďalšie kraje

V Plzeňskom kraji havaroval aj sypač. Na ceste I/22 pri Soustove na Klatovsku skončil prevrátený v priekope. Dychová skúška u vodiča bola negatívna. „Vodič zišiel vozidlom do priekopy, poškodené bolo iba vozidlo, žiadna iná škoda na zdraví ani majetku nevznikla,“ upresnila policajná hovorkyňa Barbora Šmaterová.

V Ústeckom kraji naberali dopoludnia oneskorenie regionálne autobusy na Chomutovsku. Na ceste II/224 pri Kláštorke nad Ohří skomplikoval dopravu uviaznutý kamión. 

Sneh ráno ležal aj na mnohých cestách I. triedy hlavne pod horami. V Libereckom kraji uviazli kamióny na ceste I/13 pri Kamenickom Šenove a to isté sa stalo na ceste II/292 pri Záhorí na Semilsku. Krajská spoločnosť Silnice LK, ktorá má zimnú údržbu v regióne na starosť, upozornila, že sa na niektoré miesta nedostali ani sypače.

Hasiči odstraňujú následky počasia v Libereckom kraji, zdroj: facebook.com/HZS Libereckého kraje
Hasiči odstraňujú následky počasia v Libereckom kraji, zdroj: facebook.com/HZS Libereckého kraje

V Královohradeckom kraji sa stalo niekoľko dopravných nehôd. Nákladné vozidlá havarovali v Náchode a v Babí na trase z Trutnova do Žacléra. V Starej Pace zišlo osobné auto do potoka. Na nesolených cestách v Krkonošiach ležala ráno prejdená a miestami zľadovatená vrstva snehu do desiatich centimetrov.

Pri nehodách zasahovali hasiči aj v Olomouckom kraji. Pri Čiernej Vode na Jesenicku, kadiaľ vedie cesta II/456, havaroval nákladný automobil, ktorý zišiel z cesty. Pri Kozlove na Olomoucku havaroval autobus.

V Moravskosliezskom kraji uzavreli cestári pre kamióny kvôli zasneženej vozovke, už nie je možné kvôli ochrane zdroja pitnej vody soliť, cestu I/56 medzi Ostravicou a Bielou. Dvadsaťkilometrovú uzávierku na jednej z hlavných trás na Slovensko musia kamióny obchádzať cez Frenštát a Rožnov pod Radhoštěm, prípadne ísť po ceste I/11 cez Jablunkovský priesmyk.

Prerušené dodávky elektrickej energie

Ťažký mokrý sneh spôsobil v niektorých lokalitách aj problémy s dodávkami elektriny, a to hlavne na západe Čiech. Bez prúdu boli už od noci Krajková a okolie, Kraslice a Luby pri Chebe, Oloví na Sokolovsku, na Karlovarskom okolí Nejdku, Hůrky, Olšová Vrata alebo Kolová.

Problémy s dodávkami elektriny nastali aj v Libereckom kraji. Bez prúdu zostalo vyše tritisíc odberateľov hlavne okolo Jablonca a Železného Brodu a na Českolipsku v oblasti Sosnovej, Záhradiek alebo Skalice pri Českej Lípe.

Na východe Čiech sa dopoludnia ocitla zhruba na štvrť hodiny bez elektriny veľká oblasť v Královohradeckom a Pardubickom kraji vrátane časti Hradca Králové. Podľa energetikov to bolo kvôli výpadku na rozvodni Neznášov na Náchodsku. „Dodávku energie sme obnovili postupne počas pätnástich minút,“ uviedla regionálna hovorkyňa spoločnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Dlhšiu dobu trvalo obnovenie dodávok vo Veľkom Poříčí na Náchodsku, kde elektrické vedenie poškodili popadané vetvy. Podľa hovorkyne sa podarilo poruchu odstrániť po desiatej hodine dopoludnia.

Bez prúdu sa v celom Česku ocitlo asi tridsaťtisíc domácností. Vo väčšine prípadov sa dodávky podarilo počas dňa obnoviť. Domácností, ktoré sú stále bez elektriny, sú stále stovky.

Nemecko a Ukrajina hlásia aj obete

Aj keď situácia v Českej republike nebola bezproblémová, našťastie si nepriaznivé počasie nevyžiadalo obete na životoch. To sa žiaľ nedá povedať o Nemecku či susednej Ukrajine.

Kritická situácia bola v noci na utorok a v utorok ráno na cestách v Nemecku, zdroj: NonstopNews
Kritická situácia bola v noci na utorok a v utorok ráno na cestách v Nemecku, zdroj: NonstopNews

Prudký nástup zimy v Nemecku si vyžiadal 3 obete. Množstvo vodičov ostalo uviaznutých v snehu a skupina detí musela prenocovať v škole.

Oveľa kritickejšia situácia je na Ukrajine. Tam si nepriaznivé počasie v posledných dňoch vyžiadalo najmenej 10 obetí.

Zima však rozhodne nepovedala posledné slovo. Všetko dôležité pre vás sledujeme v našom LIVE textovom prenose. Stačí kliknúť >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd