Zobúdzame sa do špinavého rána. Saharský prach vďaka zrážkam zosadol na zem. Vzduch je čistejší

Zobúdzame sa do špinavého rána. Saharský prach vďaka zrážkam zosadol na zem. Vzduch je čistejší
Dominik Cenkner

Veľkonočné sviatky priniesli do strednej Európy veľké množstvo saharského prachu. Ten značne zhoršil nielen dohľadnosť, ale aj kvalitu ovzdušia. Postupujúci studený front už v pondelok večer priniesol na Slovensko zrážky, ktoré časť tohto prachu stiahli na zem. Aktuálne sa tak zobúdzame do skutočne špinavého rána.

Silné juhozápadné prúdenie k nám počas Veľkej noci priniesli značné množstvo saharského prachu. A nielen počas Veľkej noci. Prvá vlna na Slovensko dorazila už v stredu a vo štvrtok 28. marca.

V ďalších dňoch sa však množstvo prachu neustále zväčšovalo. Vrchol bol zaznamenaný v pondelok, kedy viaceré meracie stanice niekoľko násobne prekračovali hodnoty prachových častí PM10 v ovzduší.

Oproti Česku smogová situácia na našom území vyhlásená nebola. „Oznamujeme, že v dňoch od 30.3 - 1.4. 2024 došlo vo viacerých oblastiach k prekročeniu informačného prahu pre PM10, nenastali však podmienky pre vydanie upozornenia na smogovú situáciu. Epizóda bola spôsobená prenosom prachu zo saharskej oblasti,“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav.

 

Zrážky stiahli prach k zemi

Počasie u nás počas Veľkonočného pondelka začal ovplyvňovať postupujúci studený front od západu. Kvôli tomu vyvrcholil prílev veľmi teplého vzduchu, ktorý teploty zdvíhal k +30 °C. Okrem toho zosilnel aj vietor, ktorý si v Poľsku vyžiadal až 5 obetí.

V súvislosti so saharským prachom sú však oveľa dôležitejšie zrážky, ktoré sa v pondelok večer vyskytli najmä na západe Slovenska. Tie stiahli prach k zemi, čo na jednej strane síce znamená špinu všade kam sa pozriete, na strane druhej sa však prečistilo ovzdušie. Už vo večerných hodinách dýchali čistejší vzduch obyvatelia na západnom Slovensku.

Saharský prach na zemi navyše vyživuje našu pôdu. Obsahuje totiž pre ňu živiny, akokeby ste ju pohnojili.

Krátko po 7. hodine sa zrážky vyskytujú takmer na celom území Slovenska. Výnimkou je krajný východ, kde sa ešte len pomaly nasúvajú a krajný západ, kde zrážky doznievajú.

Množstvo zrážok však nie je výrazné. Od polnoci spadlo zväčša od 5 do 20 mm, a to najmä na západe a severozápade územia.

Čistejší vzduch tak dýcha väčšina obyvateľov našej krajiny. Zvýšená koncentrácia prachu je len na východe, ale aj tam sa situácia zlepší.

Aktuálne koncentrácie kvality ovzdušia
Aktuálne koncentrácie kvality ovzdušia, shmu.sk

Počas dňa nás čakajú zrážky na mnohých miestach. Ojedinele nie sú vylúčené aj búrky. Vďaka tomu si od saharského prachu oddýchneme.

 

Saharský prach sa vráti v plnej sile

Stane sa tak už počas najbližšieho víkendu, kedy koncentrácia prachu bude opäť dosahovať hodnoty ako počas Veľkej noci.

Prach zo Sahary bude trápiť väčšiu časť Európy aj začiatkom druhého aprílového týždňa. Vyplýva to z predpovedných modelov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd