Počet obetí v Nemecku naďalej stúpa. Za tragédiu môže aj zlyhanie výstražných služieb

Dominik Cenkner

Obrovská tragédia, nevyčísliteľné škody, stovky obetí. Aj toto sú slovné spojenia, ktoré sa spájajú v súvislosti s ničivými povodňami, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli západ Nemecka.

Nečakaný príval vody ochromil západ Nemecka. Ľudia pri bleskových záplavách prišli v sekunde o všetko. O domovy, autá, ale aj o to najcennejšie - svojich blízkych.

Doposiaľ nemecká strana potvrdila vyše 130 obetí. Spolu s Belgickom, kde povodne udreli taktiež, si záplavy v západnej Európe vyžiadali vyše 160 obetí.

Úrady však toto číslo nepovažujú za konečné. Už teraz sa hovorí o tom, že klesajúca hladina vody odhalí ďalšie obete. Stovky ľudí sú totiž naďalej nezvestní.

Skazu prirovnávajú k apokalypse

Ľudia, ktorí doslova zázrakom prežili, teraz hľadajú svojich príbuzných a známych. Komplikuje im to však výpadok telefónneho signálu. Záchranári usilovne pracujú na tom, aby našli ďalších preživších. Nádeje však klesajú doslova každou minútou.

Skazu, ktorú priniesli bleskové záplavy vo štvrtok večer na západe Nemecka, tamojší prirovnávajú k apokalypse. Pohľad na spustošené oblasti im pripomína vojnovú zónu.