V Japonsku vybuchla obávaná sopka Aso. Ide o jednu z najväčších sopiek sveta

Veronika Salayová

V Japonsku došlo v stredu k nečakanej erupcii sopky Aso. Táto sopka patrí k jedným z najväčších sopiek nielen v Japonsku, ale na celom svete. 

Na japonskom ostrove Kjúšu vybuchla v stredu o 11.43 h miestneho času sopka Aso, ktorá pri erupcii chrlila popol do výšky okolo 3 až 4 kilometrov. 

Ide o jednu z najväčších sopiek nielen Japonska, ale aj sveta. Sopka je turistami veľmi často navštevovaná − ide o jednu z obľúbených turistických miest na ostrove Kjúšu. 

Vyhlásili 5. stupeň výstrahy

Japonské úrady zakázali sa k sopke približovať a mali by si dávať pozor na veľké padajúce skaly a prúdy pyroklastického materiálu, ako varoval Tomoaki Ozaki z japonskej meteorologickej agentúry JMA. 

Miestne úrady pre erupciu tejto sopky vyhlásili až 5. stupeň výstrahy pred sopečnou aktivitou. Výstraha sa týka mesta Aso, mesta Takamori a mesta Minami-Aso. 

Takýto vysoký stupeň výstrahy úrady naposledy vyhlásili  kvôli erupcii sopky ASO v roku 2016 po tom, ako sa po 19 rokoch spánku prebrala k životu.

Výbuchu predchádzala menšia erupcia

Takáto silná erupcia mnohých prekvapila, aj keď jej predchádzala menšia erupcia vo štvrtok minulý týždeň, informovala agentúra Kyodo News. 

V septembri 2014 Japonsko utrpelo najsmrteľnejšiu erupciu za takmer 90 rokov, keď sopka Ontake v centrálnej prefektúre Nagano nečakane vybuchla a zabila 63 ľudí.

Japonsko je jednou z najviac vulkanicky aktívnych krajín sveta. Leží totiž na tichomorskom tzv. Ohnivom kruhu, kde pomerne často dochádza k zemetraseniam a výbuchom sopiek. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd