Zriedkavý zimný fenomén: Snehové rolky sa objavili na viacerých miestach

Veronika Salayová

Zima ponúka množstvo zaujímavých úkazov a fenoménov. Jedným z nich sú aj tzv. snehové rolky (angl. snow roller), ktoré sa však v prírode objavujú pomerne zriedkavo. Nedávno sa objavili vo viacerých európskych lokalitách. 

Aj v chladnom období je možné pozorovať mnoho zaujímavých poveternostných javov, napríklad aj také snehové rolky. 

Snehové rolky môžu mať rôznu veľkosť, od veľkosti tenisovej loptičky až po veľkosť kotúča koberca alebo dokonca  balíka sena, ktoré sa tvoria gúľaním snehu po teréne. Zanechávajú po sebe aj viditeľnú stopu do gúľaní. 

Väčšinou sú v strede duté a v reze majú tvar špirály. Svah im praje, ale pokojne sa tvoria aj na rovinách.

Napríklad na škótskych Orknejských ostrovoch sa našli snehové rolky dlhé až 1 meter a dosiahli priemer okolo 75 centimetrov. V menšom meradle boli pozorované aj v Nemecku.

Foto: Wetteronline
Foto: Wetteronline

Súhra okolností

Tieto zaujímavé rolky sú pomerne zriedkavé, pretože potrebujú veľmi špecifické podmienky na svoj vznik. Ideálna je na to sypká snehová pokrývka a pod ňou ľadová pokrývka. Okrem toho by tam mal byť terén hladký bez prekážok, ideálne v kopci, ale nie je to podmienka pre ich vznik.

Aby sa snehové rolky dali do pohybu, musí byť aj dosť silný vietor a horná vrstva snehu by mala mať teploty tesne nad bodom mrazu. Vietor dokáže v týchto podmienkach sneh pomerne ľahko zdeformovať a sneh sa následne zhromažďuje do dutého valca.

Vplyvom vetra, ideálnej teploty, snehu a vhodného terénu vznikajú v snehu tieto nevšedné rolky, ktoré zaujmú svojou veľkosťou a najmä tvarom, ktorý pripomína napríklad sladký venček z odpaľovaného cesta.  

Škoda, že nemôžeme mať časozberný snímok, aby sme videli, ako tieto zimné nádhery vznikajú a rastú. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd