Dážď naberá na intenzite, hrozia POVODNE

Ľubomír Franko

Intenzívne zrážky sa naďalej vyskytujú najmä na severe Slovenska. V oblasti Čierneho mora sa totiž vyskytuje hlboká tlaková níž, ktorej brázda siaha až po Pobaltie. Po zadnej strane tejto brázdy k nám od severu prúdi studený a vlhký vzduch. Najviac zrážok by tak mali obdržať severné návetria hôr. Momentálne sme zvýšili výstrahu pred dažďom na druhý stupeň pre najsevernejšie okresy stredného a východného Slovenska.

Na nasledujúcej radarovej animácii môžete pozorovať ako zrážky prúdia od severu. Hory tieto zrážky zadržiavajú a úhrny sú najmä zo severnej strany Tatier výrazne vysoké. Najviac zatiaľ napršalo v Tatranskej Javorine, kde za posledných 24 hodín napršalo 64,8 mm. 

Výrazné úhrny sme zaznamenali aj na východe územia, tam však veľa vlhkosti pôde chýbalo a vodné toky tak nemajú výrazný vzostup. Napriek tomu dosiahli niektoré toky hladinu povodňového stupňa. Ide o toky Sekčov na stanici Domjata a o tok Kamenec na stanici Bardejovská Dlhá Lúka.

Na výraznom vzostupe sú naopak toky na Orave, kde je prebytok zrážok obrovský, až okolo 200 mm. Druhý povodňový stupeň dosahuje momentálne tok Oravica, prvý stupeň dosahujú rieky Polhoranka a Studený potok. Práve na Orave a v oblasti Tatranskej Javoriny sa očakáva najhoršia situácia. Tatranská Javorina je svojou polohou náchylná na výrazné úhrny zrážok pri severných prúdeniach. Na Oravu momentálne mieri výrazné zrážkové pásmo a dážď ešte väčšmi naberie na sile. Očakávame, že rieka Oravica dosiahne tretí povodňový stupeň. Rieky Studený potok, Jelešňa a Polhoranka by mali taktiež dosiahnuť druhý, respektíve tretí povodňový stupeň. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd