Dunaj v Rakúsku začal opäť nebezpečne stúpať. Očakávajú sa ďalšie zrážky

Dunaj v Rakúsku začal opäť nebezpečne stúpať. Očakávajú sa ďalšie zrážky
Ema Bazhaykin

Rakúsko čelí veľmi nepriaznivému počasiu, odkedy sa včera popoludní juhom krajiny prehnali silné búrky, ktoré spôsobili intenzívne povodne. Počasie sa len tak skoro upokojiť nechystá a hrozí ďalšie stúpanie hladiny Dunaja.

Po intenzívnych zrážkach a povodniach, ktoré sa v sobotu prehnali juhom Rakúska, sa lejaky nad ránom na chvíľu odmlčali, ničomu však nie je koniec. Búrky so silnými zrážkami sa v Rakúsku očakávajú aj v najbližších dňoch.

Riziko nepriaznivého počasia zostáva vysoké. Keďže tie isté oblasti môžu opäť zasiahnuť silné búrky, čo bude viesť k ďalším povodniam, platí pre túto oblasť najvyšší stupeň výstrahy.

Nepriaznivé počasie pokračuje aj dnes

Od dnešného poludnia sa v horách medzi Vorarlberskom a Semmeringom začnú objavovať silné búrky. Búrky budú prechádzať v popoludňajších hodinách od západu a v neskorých popoludňajších až večerných hodinách postúpia nad už zasiahnuté oblasti medzi Grazom, východným Štajerskom a stredným Burgenlandom, ako aj južnou oblasťou v okolí Viedne a severným Burgenlandom. 

 

V spomínaných regiónoch sú optimálne podmienky pre vznik superciel. Tie môžu spôsobiť ďalšie záplavy a zosuvy pôdy v dôsledku intenzívneho dažďa, veľkých krúp do 7 cm a silného nárazového vetra. 

Okrem toho je dnes naprieč východným Rakúskom vysoké riziko vzniku tornád, pričom tornáda by potenciálne mohli byť taktiež silnejšie a páchať veľké škody. Intenzívne búrky zo severovýchodného Rakúska by mali vo večerných hodinách doraziť aj na Slovensko.

Počasie sa upokojí až v stredu

Podľa miestnych meteorológov sa počasie upokojí až v stredu, Rakúsko teda čakajú krušné chvíle. Búrky sa dnes budú pohybovať rýchlejšie a budú viac lokalizované, čo znižuje šancu, že by opäť zasiahli už postihnuté oblasti.

 

Silné búrky sa očakávajú v pondelok po celej krajine už od poludnia, v utorok začne nepriaznivé počasie už v ranných hodinách v južných a východných horách, ktoré sa postupne rozšíri aj do nížin a ojedinelé búrky zasiahnu aj západ krajiny. 

Prognózy pre stúpanie hladiny Dunaja k 11.6.2024
Prognózy pre stúpanie hladiny Dunaja k 11.6.2024

Podľa predbežných predpovedí bude hladina Dunaja naďalej rásť a k utorku kulminovať na hranici 678 cm. Situáciu pre vás budeme v najbližších dňoch pozorne sledovať ONLINE.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd