Európu zasiahla víchrica. Z Francúzska hlásia jednu obeť, v Nemecku museli evakuovať utečenecký tábor

Európu zasiahla víchrica. Z Francúzska hlásia jednu obeť, v Nemecku museli evakuovať utečenecký tábor
Dominik Cenkner

Európu zasiahla v závere pracovného týždňa mohutná víchrica. Problémy hlásia z Francúzska, kde si vyčíňanie počasia vyžiadalo jednu obeť, ale aj z Holandska. V Nemecku museli evakuovať utečencov.

Európu zasiahla v noci na piatok mohutná búrka. S problémami sa stretávajú najmä v Nemecku, Holandsku a Francúzsku.

V nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko boli kvôli počasiu evakuované dva utečenecké azylové domy. Prístrešky pre utečencov sa totiž skladajú z kontajnerov a ľahkých hál, ktoré sú schopné odolať maximálne vetru o sile 8 Beaufortovej stupnice.

Nemecká meteorologická služba však predpovedala víchricu o sile 11 stupňov. Išlo o druhú najsilnejšiu hodnotu.

 

Jedna obeť vo Francúzsku

S divokým počasím sa stretávajú aj vo Francúzsku. Vo viac ako dvoch desiatkach francúzskych departementov, vrátane Paríža, bolo vo štvrtok vyhlásené varovanie pred nepriaznivým počasím.

V niektorých oblastiach bola pozastavená vlaková doprava. Podľa francúzskych meteorológov poryvy vetra vo vnútrozemí mohli dosiahnuť rýchlosť až 120 km/h a na pobreží až 130 km/h.

Ako sme vás informovali už v piatok, nepriaznivé počasie si vo Francúzsku vyžiadalo jednu obeť. Išlo o 52-ročného vodiča, ktorý ostal uväznený vo vlastnom aute pod prúdom vody.

Búrka vo štvrtkových večerných hodinách zasiahla aj Holandsko. Lámala stromy a poškodzovala domy. Napríklad v meste Maastricht spadol strom na dom a zničil jeho fasádu a strechu.

Aj v Limburgu bolo hlásených niekoľko spadnutých stromov. Vo Vlaardingene spadol strom na auto a ďalší strhol so sebou stĺp verejného osvetlenia. Pri Eindhovene sa zrútil múr na prázdnu budovu.

Nepriaznivé počasie zasiahlo aj Slovensko

Ani naša oblasť sa nevyhla nepriaznivému počasiu. Problémy na Slovensku spôsobovali najmä výdatné zrážky. Za posledných 24 hodín, k sobote 24. februára o 9:00 h, na Slovensku zaznamenali desiatky mm zrážok, najmä na strednom Slovensku. 

Najvyššie hodnoty dosiahla zrážkomerná stanica v Demänovskej Doline - Jasnej. Spadlo tam 47,8 mm zrážok. Na Orave sa pod vplyvom výdatných zrážok dokonca zrútila časť cesty.

 

Na pokojnejší charakter počasia si budeme musieť ešte počkať. Zrážky síce nateraz ustanú, ale trápiť nás bude silný vietor. Ten v priebehu soboty i nedele môže v nárazoch dosahovať rýchlosť až do 60 km/h.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd