Nízke teploty a nočné mrazy neobišli v týchto dňoch ani Francúzsko, kde vinári zabojovali proti ničivým mrazom na prvé počutie možno nevšedne – ľadom.
Vo francúzskych viniciach bojujú proti nočným mrazom zaujímavou technikou, ktorá sa niektorým môže zdať ako veľmi nevšedná a prekvapivá.
Obaľovanie viníc ľadom je totiž účinnou metódou, ako ochrániť úrodu pred nízkymi teplotami. Vo viniciach vo Francúzsku použili túto techniku aj v noci z pondelka na utorok, aby ochránili svoje cenné národné bohatstvo.
Na vinice sa jednoducho kropí voda, ktorá zamrzne a spraví ochranný obal na výhonkoch. Vystreknutá voda zamrzne a pri mrznutí vytvorí tzv. ochranný kokón.
Zmena skupenstva vody vyprodukuje teplo a udrží teplotu 0 °C medzi výhonkom a vrstvou ľadu. Táto metóda dokáže ochrániť vinice až do nočných mrazov približne -7 °C.
V každom prípade ide o zaujímavý objav, ktorý začal byť používaný už pred niekoľkými rokmi v Bordeaux ako paralela určitých zaužívaných a drahých spôsobov.
Navyše ide o ekologický princíp ochrany na rozdiel od niektorých ostatných metód.
Francúzi si svoje vinice nesmierne vážia a podarilo sa im nájsť účinný spôsob, ako svoje budúce víno uchrániť pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami, ktoré ich v jarných mesiacoch trápia.
Proti silným mrazom zabojovali počas uplynulej noci aj naši slovenskí ovocinári, hoci tie týmto spôsobom, ale o niečo tradičnejším – parafínovými sviecami. Viac sa môžete dočítať v našom článku.