Krajina rozdelená na dva svety: Na juhu krajiny +40 °C a na severe – mráz a snehové fujavice

Krajina rozdelená na dva svety: Na juhu krajiny +40 °C a na severe – mráz a snehové fujavice
Zuzana Macháčová

V nadchádzajúcom týždni sa v Spojených štátoch očakávajú extrémne poveternostné podmienky. Na juhu teplota dosahuje +40 °C a na severe vo vyšších polohách môže napadnúť až 51 centimetrov snehu.

Po dňoch intenzívnych záplav na Floride sa tento štát a mnohé ďalšie pripravujú na intenzívnu vlnu horúčav. Nad východnú časť USA má prúdiť vlna teplého vzduchu, ktorá prinesie na niekoľko dní teploty nad +30 °C. 

Meteorológovia predpokladajú, že výstrahy pred horúčavami budú vydané v oblastiach s viac ako 135 miliónmi obyvateľov. Prvá vlna horúčav tohto roka, ktorá potrvá 3 až 4 dni, sa očakáva v New Yorku a Chicagu.

Teplota dosiahne +40 °C

Vo Philadelphii môžu horúčavy trvať dlhšie, dokonca aj celý týždeň – očakávajú sa tam aj tropické noci s teplotami neklesajúcimi pod +20 °C. Mimoriadne horúce počasie predpovedajú aj v Missouri, kde má byť nedeľa najteplejším dňom od začiatku roka a vnímaná teplota dosiahne +40 °C.

 

Horúčavy zatiaľ nezasiahnu východ Spojených štátov, no maximá na juhozápade sa vyskytli už cez víkend. Podľa televízie ABC teplota v arizonskom Phoenixe dosiahla v sobotu o 17:00 takmer +44 °C. Vyše 5 000 obyvateľov Phoenixu hľadalo oddych v klimatizovaných knižničných centrách.

Zima a lejaky

Severozápad Pacifiku zároveň zažije mimoriadne chladné počasie. V horách v okolí Missouly v štáte Montana možno podľa meteorológov očakávať 15 centimetrov ťažkého mokrého snehu. V národnom parku Glacier má vo vyšších polohách napadnúť až 51 centimetrov snehu.

Tropická vlhkosť zasiahne centrálne pobrežie Mexického zálivu v najbližších dňoch, pričom podľa Národnej meteorologickej služby (NWS) v pondelok ráno zasiahne región silný dážď.

 

„Všetko je prepojené. Horúčavy, ktoré sa budú na stredozápade a severovýchode zvyšovať, sú spôsobené výraznými júnovými odchýlkami od typických poveternostných vzorcov,“ povedal David Roth, prognostik z National Weather Prediction Center v College Park, Maryland. To má za následok extrémne poveternostné podmienky, ako sú intenzívne vlny horúčav, prívalové dažde a katastrofálne povodne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd