Máme za sebou poslednú mrazivú noc. Teploty klesali k -5 °C

Máme za sebou poslednú mrazivú noc. Teploty klesali k -5 °C
Veronika Sádovská

Aj túto noc nás ešte potrápil mráz, ktorý hlavne na severe bol aj silnejší. Minimálne teploty klesali až k -5 °C. Dobrou správou ale je to, že oteplenie je už tu.

Posledná mrazivá noc je za nami. Teploty klesali výrazne pod hranicu mrazu, ale potešujúce je to, že to bola posledná takáto chladná noc. Na dvere už klope oteplenie a víkend si konečne budeme môcť užiť.

Ešte o siedmej ráno bol mráz hlavne severných okresoch Žilinského, Banskobystrického a Prešovského kraja. Teploty pod nulou sú aj na horách.

Najchladnejšie bolo na Orave, kde teploty nad ránom o šiestej hodine klesali k -5 °C. V Oravskej Lesnej namerali -4,7 °C a v Rabči klesla teplota na rovných -4 °C.

 

Mrazy poškodili mnohé stromy a kríky

Hlavu v smútku majú hlavne ovocinári, vinári a poľnohospodári. Mnohých sa nepodarilo zachrániť veľkú časť úrody. Boj s mrazmi prehrali ovocinári v Česku, ale aj vinári v Poľsku.

Táto posledná noc bola rozhodujúcou aj pred slovenských pestovateľov. Ešte včera informovali, že sa im podarilo zachrániť 80 % úrody. Posledná mrazivá noc ale ešte mohla zamiešať kartami. Isté však je, že tento rok sa určite zapíše do histórie.

Teplotný graf zo stanice v Oravskej Lesnej
Teplotný graf zo stanice v Oravskej Lesnej, SHMÚ

Oteplenie je už tu

Už včera lokálne teploty dosahovali +15 °C a dnes bude ešte teplejšie. Denné maximá sa očakávajú na úrovni +13 °C až +18 °C. Chladnejšie bude len na Orave a pod Tatrami. Tam teploty vystúpia na +11 °C.

Cez víkend sa nám ešte viac oteplí. Od juhovýchodu až východu k nám bude zasahovať tlaková výš a po jej zadnej strane bude od juhozápadu do našej oblasti začne prúdiť teplý vzduch. Teploty sa tak už v sobotu vyšplhajú nad +20 °C a v ďalších dňoch pôjdu ešte vyššie.

 

Pred nami je tak konečne príjemné jarné až takmer letné počasie. Epizódy až desiatich mimoriadne chladných dní a mrazov už máme za sebou. Prelom mesiacov tak prináša vytúžené teplo a slnečné lúče.

Pre viac info a podrobnejšiu predpoveď na 15 dní vopred pre konkrétne mestá kliknite tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd