More v Kalifornii vyplavilo desivého „morského čerta“. Bežne žije v hĺbke až jeden kilometer

More v Kalifornii vyplavilo desivého „morského čerta“. Bežne žije v hĺbke až jeden kilometer
Dominik Cenkner

V Kalifornii bola nájdená desivá ryba, ktorá bežne žije v hĺbke takmer jedného kilometra. Štátny park Crystal Cove zverejnil jej snímky na svojej stránke na Facebooku a popísal, ako tieto ryby žijú.

V Kalifornii bola ešte v piatok 13. októbra na brehu mora nájdená hrozivo vyzerajúca ryba. Štátny park Crystal Cove zverejnil jej snímky na svojej stránke na Facebooku a vysvetlil, o akého morského živočícha ide.

„Na svete existuje viac ako 200 druhov morských čertov a konkrétne v tomto prípade sa s najväčšou pravdepodobnosťou jedná o pacifickú futbalovú rybu,“ napísali príslušníci parku na Facebooku.

Podľa nich ide o samicu. „Iba ony majú na hlave dlhú stopku s bioluminiscenčnými špičkami, ktorá sa používa ako návnada na nalákanie koristi v čiernej vode hlbokej až 3 000 stôp (914 metrov).“

Čo je to vlastne za rybu?

Ich (samičie) zuby, pripomínajúce špicaté sklenené črepy, sú priehľadné a ich veľká papuľa je schopná nasať a prehltnúť korisť o veľkosti vlastného tela. Popísali príslušníci parku zvláštny druh ryby.

Samice vraj dosahujú dĺžku až 60 centimetrov, ale samci len 2,5 centimetra. „Ich jediným cieľom je nájsť samicu a rozmnožiť sa.“

Samce sa na samicu prichytia zubami a stanú sa z nich „sexuálni paraziti“, ktorí sa nakoniec so samicou spoja. Z ich tela na konci zostanú len pomyselné semenníky, upresnili.

Zbadať tento druh ryby je údajne veľmi vzácne, v tejto lokalite tomu ale nebolo prvýkrát. „Nie je jasné, ako a prečo sa ocitli na brehu. Vidieť túto zvláštnu a fascinujúcu rybu je dôkazom podivuhodnej rozmanitosti morského života, ktorý sa skrýva pod vodnou hladinou v kalifornských chránených morských oblastiach,“ povedali príslušníci parku.

Podľa facebookovej stránky parku ide už o druhý nález tejto ryby. V máji 2021 totiž našiel návštevník parku na brehu rovnaký druh.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd