Na Slovensko sa VRÁTILA ZIMA: Snežilo od stredných polôh a najbližšie noci nás potrápia mrazy

Dominik Cenkner

V priebehu dnešného dňa sme vás informovali o ochladení, ktoré zasiahlo viaceré európske krajiny. Zima sa však vrátila aj k nám na Slovensko. Počas stredy sa sneženie vyskytovalo už od stredných polôh a najbližšie noci nás potrápia aj mrazy.

Druhá polovica apríla začína v Európe citeľným ochladením. Kým ešte pred pár dňami maximálne denné teploty na mnohých miestach prepisovali rekordy, dnes sa množstvo obyvateľov muselo vrátiť nielen k dlhým rukávom, ale dokonca aj zimným bundám.

Na juhu Nemecka napadlo v uplynulú noc až 20 cm čerstvého snehu. Cestári tak museli vytiahnuť pluhy a posypovače, aby spojazdnili dotknuté úseky ciest.

Zima sa pozrela aj do turistami vyhľadávaného Chorvátska. Na severe krajiny sa v priebehu utorka snehové vločky vyskytovali aj mimo horských oblastí.

Aj na Slovensko sa vrátila zima

Stalo sa tak vďaka chladnému a vlhkému vzduchu od severu. Ten do našej oblasti prúdi po zadnej strane rozsiahlej tlakovej níže nad východnou Európou.

 

Dnešné maximálne teploty vystúpili zväčša od +10 °C do +15 °C. Avšak v Žilinskom, miestami v Trenčianskom kraji, na hornom Spiši a Horehroní bolo o niečo chladnejšie, a to len od +5 °C do +10 °C.

Pocit chladu postupne umocňoval aj severozápadný až severný vietor s nárazmi ojedinele okolo 13 m/s. Teda 45 km/h.

Na niektorých miestach sa vyskytli aj slabé zrážky, avšak úhrny neboli vysoké. Zaujímavejší bol návrat sneženia, a to už do stredných polôh.

Kým v priebehu utorka sa sneženie vyskytovalo len vo vysokých horských polohách, dnes hranica sneženia poklesla. Snehové vločky zaznamenali vo Vyšných Hágoch, a teda od nadmorskej výšky cca 1 125 m n. m..

Pozor na nočné mrazy

Chladné počasie dnešným dňom neskončí, práve naopak. Už v noci na štvrtok môže hranica sneženia klesnúť ešte nižšie, a to na približne 900 metrov nad morom.

A klesnú aj teploty. Najnižšia nočná teplota sa očakáva v rozmedzí od +6 °C až 0 °C, avšak v údoliach stredného Slovenska a Spiša to bude len 0 °C až -5 °C.

Prízemná teplota vo štvrtok ráno
Prízemná teplota vo štvrtok ráno, imeteo.sk

Ešte chladnejšia bude noc na piatok. To sa už mrazy očakávajú aj v nížinách. Situáciu budeme podrobne sledovať.

 

Predpoveď počasia nateraz naznačuje, že nočné mrazy tak skoro nepoľavia. Počítať s nimi treba minimálne do stredy 24. apríla. Záhradkári a poľnohospodári tak budú mať čo robiť, aby aspoň ako tak ochránili svoju úrodu.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd