Nad Slovenskom je veľa saharského prachu. Ten môže mierne znížiť teploty a bude špiniť aj autá

Nad Slovenskom je veľa saharského prachu. Ten môže mierne znížiť teploty a bude špiniť aj autá
Veronika Salayová

Aktuálne sa nad Slovenskom nachádza saharský prach. Ide o pomerne veľké množstvo, ktoré môže mierne znížiť letné teploty, ktoré aktuálne na našom území máme. Neskôr bude padať so zrážkami. 

Máme pred sebou pár veľmi teplých a slnečných dní, pričom teploty budú stúpať až k +27 °C. Od juhu k nám totiž prúdi teplý vzduch z afrického kontinentu, ktorý však so sebou okrem masy teplého vzduchu prináša aj čiastočky saharského prachu.

Tentoraz ide opäť o veľké množstvo. Nad Slovenskom sa podľa modelu SKIRON dnes nachádza približne 700 mgr prachu na meter štvorcový, pričom saharský prach nad naším území zotrvá ešte do piatku, no jeho zaťaženie v atmosfére bude každým dňom postupne klesať. 

zaťaženie saharský prachom
zaťaženie saharský prachom, zdroj: SKIRON

Saharský prach bude padať zo zrážkami

Ako vieme, kým neprší a kvapky vody nestiahnu častice prachu k zemi, tak ten sa udržuje v našej atmosfére. Jeho prítomnosť spôsobuje najmä zníženú dohľadnosť a v prípade väčšej koncentrácie aj výhľady v žltých až hnedastých odtieňoch. 

 

Okrem toho čiastočky prachu mierne znižujú teploty počas dňa, keďže slnečné lúče ťažšie prenikajú na zemský povrch v prípade zaťaženia atmosféry týmito čiastočkami. Môže to mať za následok to, že denné maximá sú o niečo nižšie, ako naznačujú predpovedné modely. 

V priebehu štvrtku a piatku však na Slovensko dorazia zrážky a búrky, ktoré saharský prach so sebou stiahnu a ten bude následne špiniť autá, balkóny a pod. 

saharský prach, ktorý spadne so zrážkami
saharský prach, ktorý spadne so zrážkami, zdroj: SKIRON

Prečo je saharský prach magnetický? 

Saharský prach je stále sa opakujúcou témou nielen medzi meteorológmi, ale aj medzi konšpirátormi. Tento jav však nie je úplne zriedkavý a vyskytuje sa 10- až 20-krát ročne, najmä na jar a v lete. Aerosóly sa k nám občas dostávajú aj v zime a môžu padať spolu so snehom. Vtedy je tento jav známy ako „krvavý sneh“. 

 

Okrem toho má saharský prach aj pozitívne účinky. Pôsobí ako hnojivo a zásobuje pôdu dôležitými živinami. Saharský prach pozostáva z hlinitokremičitanov (napr. íl, kaolinit, montmorillonit), oxidov železa (hematit, geotit), kremeňa, kalcitu a sadry. Oxidy železa zaisťujú, že červený saharský prach môže magneticky reagovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd