Najmocnejší vynález v dejinách? Očkovanie – za polstoročie zachránilo desiatky miliónov životov

Najmocnejší vynález v dejinách? Očkovanie – za polstoročie zachránilo desiatky miliónov životov
Dominik Cenkner

Vďaka celosvetovému úsiliu v oblasti očkovania sa podarilo za uplynulých 50 rokov zachrániť najmenej 154 miliónov životov. Oznámila to v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Očkovanie označilo za najmocnejší vynález v dejinách.

Podľa WHO majú z očkovania najväčší prínos malé deti. Správu priniesla TASR.

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu, uviedla WHO. Táto agentúra OSN v štúdii publikovanej v časopise Lancet poskytla komplexnú analýzu účinku 14 vakcín používaných v rámci rozšíreného programu očkovania (EPI), ktorý bude mať v máji 50. výročie.

Ide napríklad o vakcíny proti žltačke typu B, osýpkam, rubeole, tuberkulóze, rotavírusu či tetanu. „Vakcíny patria medzi najmocnejšie vynálezy v dejinách, vďaka ktorým je možné predchádzať kedysi obávaným chorobám,“ uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Očkovanie vyhubilo množstvo chorôb

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie zároveň pripomenul, že vďaka vakcínam sa podarilo vyhubiť napríklad pravé kiahne a výrazne obmedziť počet prípadov detskej obrny.

S prispením vývoja nových vakcín sa tiež posúvajú hranice pri chorobách ako sú rakovina krčka maternice či malária. „Pokračovaním vo výskume, investíciami a spoluprácou môžeme dnes a o ďalších 50 rokov zachrániť milióny ďalších životov,“ povedal Tedros.

Podľa štúdie bolo za uplynulých 50 rokov zachránených až 101 miliónov životov malých detí. Skúmaných 14 vakcín za uplynulého pol storočia priamo prispelo k zníženiu úmrtnosti malých detí o 40 percent a v Afrike až o vyše 50 percent.

„Imunizácia je najväčším prínosom v oblasti zdravotníckeho zásahu na zaistenie toho, že bábätká sa dožijú nielen svojich prvých narodenín, ale naďalej vedú zdravý život do dospelosti,“ uvádza WHO.

 

Najväčší účinok má očkovanie proti osýpkam, ktorému možno pripísať až 60 percent životov zachránených vďaka imunizácii. Očkovanie proti detskej obrne zase zachránilo vyše 20 miliónov ľudí, ktorí by inak dnes mali problémy s chôdzou, vyplýva zo štúdie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd