Neďaleko jadrovej elektrárne v Japonsku vybuchla sopka. Platí najvyšší stupeň pohotovosti

Dominik Cenkner

Na juhozápade Japonska v nedeľu vybuchla sopka Sakurajima, ktorá sa nachádza približne 50 kilometrov od jadrovej elektrárne. Podľa správ médií zatiaľ neboli hlásené žiadne škody.

Miestny meteorologický ústav však vyhlásil najvyšší piaty stupeň výstrahy a odporučil evakuáciu niektorých oblastí. Informovali o tom viaceré spravodajské agentúry.

Sakurajima je jednou z najaktívnejších japonských sopiek. Nachádza sa na ostrove Kjúšu.

Keď v roku 1914 vybuchla, vytieklo z nej toľko lávy, že uzavrela prieliv medzi sopečným ostrovom v zálive Kagošima a polostrovom Osumi. K najaktuálnejšej erupcii došlo v nedeľu o 13:05 SELČ, teda 20:05 tamojšieho času.

 Zatiaľ nie sú hlásené informácie o škodách

Japonský premiér Fumio Kišida podľa verejnoprávnej televízie NHK nariadil vláde, aby prijala potrebné opatrenia na ochranu obyvateľov v okolí sopky. Hovorca japonskej vlády dve hodiny po erupcii uviedol, že zatiaľ nemajú žiadne informácie o škodách.

Podľa NHK boli hlásené kusy vyvretej horniny padajúce do vzdialenosti 2,5 kilometra od sopky. Na videozázname z erupcie je vidieť, ako po boku sopky steká červená hmota a stúpa dym.

Meteorológovia varovali pred dažďom, ktorý by mohol spôsobiť zosuvy pôdy. Úroveň varovania pred erupciami je teraz na piatom, najvyššom stupni.

Japonský meteorologický ústav odporučil evakuáciu niektorých oblastí. Podľa NHK môže byť evakuácia nariadená pre niekoľko oblastí v okruhu 3 km od sopky. Televízna stanica neskôr dodala, že doteraz bolo evakuovaných 51 ľudí.

Dobrou správou je aj skutočnosť, že v jadrovej elektrárni Senndai, ktorá sa nachádza približne 50 kilometrov od sopky, nehlásili žiadne problémy. Na záver len dodáme, že Japonsko patrí medzi seizmicky najaktívnejšie miesta na svete a sopečné erupcie sú v krajine časté.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd