Oceánske prúdy by sa mohli zastaviť už v tomto storočí. Dôsledky by boli katastrofálne

Oceánske prúdy by sa mohli zastaviť už v tomto storočí. Dôsledky by boli katastrofálne
Dominik Cenkner

Neuvedomujeme si ich, ale ovplyvňujú podmienky na celom svete - oceánske prúdy. Čo by sa stalo ak by zastali? Podľa najnovšej štúdie to zistíme zrejme už v tomto storočí.

Prvé kvalitné štúdie upozorňujú, že sa môžu zastaviť morské prúdy. Tie sú pritom zásadné na prenos tepla po našej planéte. Zmena môže prísť ešte rýchlejšie, než sa čakalo - a na opačnej časti planéty ako vedci predpokladali.

Nová analýza austrálskych a amerických vedcov využila podrobnejšie modelovanie oceánov, aby sa pozrela na to, čo urobia zmeny klímy s oceánskymi prúdmi. Výsledky hovoria, že dôjde k ich narušeniu. Nie však na severe planéty, ako sa predpokladalo doteraz.

Obávaný zlom cirkulácie by sa podľa tohto modelu mal odohrať v južných častiach oceánov, pričom príčinou by mala byť voda, ktorá sa do oceánu dostane z ľadu roztápajúceho sa na Antarktíde. Vedci v práci súčasne predpovedajú, že táto zmena nebude prebiehať stáročia, k zrúteniu dôjde počas iba troch desiatok rokov.

Vedci zatiaľ upokojujú, ale dvíhajú varovný prst

Dôležité je, že ide „len o model“, takže tento výsledok nie je zaručený a pozorovaný – iba predpokladaný na základe vedeckých dát. Výsledky a metodika sú ale kvalitné aj podľa mnohých nezávislých expertov, ktorí sa na tomto výskume nepodieľali.

„Je to najoriginálnejší výskum, aký som za poslednú dobu videl,“ komentoval prácu pre Yaleovu univerzitu britský polárny bádateľ Andrew Shepherd z Northumbrijskej univerzity v Newcastli. „Tá práca ma prekvapila, ale presvedčila ma. Všetka pozornosť sa doteraz sústredila na severný Atlantik, ale očakávam, že teraz sa presunie na juh.“

O Golfskom prúde sa hovorí desaťročia

Obavy, že sa spomalí, alebo dokonca zastaví Golfský prúd, ktorý zásobuje teplom od rovníka Európu, pochádzajú už z druhej polovice dvadsiateho storočia. Keby sa to stalo, znamenalo by to, že aj pri silnejšej zmene klímy by starý svetadiel v skutočnosti ochladol.

Niektoré z novších štúdií ale naznačujú, že tento scenár pre Európu nie je príliš pravdepodobný. Aspoň nie v 21. storočí.

Analýzy európskych vedcov totiž nedávno naznačili, že táto cirkulácia je stabilnejšia, než sa zdalo skôr. Nezastavila sa dokonca ani na konci poslednej doby ľadovej. Tiež jej súčasný kolaps je teda zrejme menej pravdepodobný.

Oceánske prúdy, zdroj: Wikimedia/Dr. Michael Pidwirny
Oceánske prúdy, zdroj: Wikimedia/Dr. Michael Pidwirny

Čo nám teda hrozí?

Do polovice tohto storočia by malo do oceánov okolo Antarktídy prúdiť asi o 42 percent menej vody ako v súčasnosti. Na severnej pologuli je to pritom pokles iba o 19 percent. Po polovici storočia by sa potom mal pokles ešte zrýchliť.

Problém je, že procesy v oceánoch majú obrovskú zotrvačnosť, hlavne kvôli fyzikálnym vlastnostiam vody. Takže akonáhle sa raz tento proces zastaví, len tak sa znova nespustí. Podľa vedcov to môže trvať až do doby, kedy Antarktída prestane topiť, čo môže trvať celé stovky rokov. Táto zmena je podľa autorov štúdie rýchla, rovnako ako celá súčasná zmena klímy.

Časť dôsledkov tejto zmeny si ešte vedci nedokážu predstaviť, niektoré dôsledky sú ale zrejmé. Tieto oceánske prúdy totiž neprenášajú iba teplo, ale aj kyslík, živiny a uhlík, rovnako ich využívajú pre svoj život celé ekosystémy – vrátane toho ľudského.

Keď nebudú morské prúdy roztáčať vodu v oceáne, na povrch sa nedostanú živiny uložené v hlbinách, kam celé milióny rokov klesajú mŕtve telá. Znížené množstvo živín znamená zase to, že morské organizmy nebudú mať dosť energie pre život a ľuďom potom bude chýbať treba dostatok rýb.

Ďalším rizikovým bodom je spomínaný uhlík. Z hladiny za normálnych okolností klesá do hlbín, kde je zamknutý ako v trezore. Oceány pohltia asi štvrtinu oxidu uhličitého, ktorý sa tak nemôže dostať do atmosféry, kde by prispel k skleníkovému efektu. Modely ale ukazujú, že zánik prúdenia by tento proces tiež oslabil.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd