Otrasy v Bratislave! Len kúsok za hranicami došlo k SILNÉMU zemetraseniu o sile 4,2

Dominik Cenkner

Vo štvrtok večer sa na východe Álp vyskytlo zemetrasenie. Otrasy boli natoľko silné, že sme ich zaznamenali aj na Slovensku.

Ako informuje Európske stredomorské seizmologické centrum, k zemetraseniu došlo o 22:26 h. Jeho epicentrum sa nachádzalo len kúsok od našich hraníc. 

Epicentrum bolo konkrétne 12 km juhozápadne od mesta Neunkirchen. To sa nachádza necelých 80 km od hraníc so Slovenskom. 

Sila zemetrasenia bola najskôr stanovená na 4,1 magnitúdy. Aktuálne EMSC uvádza 3,9. Rakúski seizmológovia však hovoria o silnejšom zemetrasení.

zdroj: emsc.eu
zdroj: emsc.eu

Čo cítili tamojší obyvatelia?

„Krátke, ale silné zemetrasenie, najprv hlasné dunenie, po ktorom nasledovali zreteľné otrasy,“ opisuje zážitok z otrasov jeden z Rakúšanov. 

Ďalší uvádzajú, že im v domoch popadali poháre alebo sa im triasla posteľ. Výraznejšie škody by však zemetrasenie spôsobiť nemalo. 

Zachytili sme ho aj na Slovensku

Zemetrasenie bolo natoľko silné, že ho zachytili aj seizmografy na Slovensku. Takto napríklad vyzerá seizmograf zo Železnej studničky. 

zdroj: seismology.sk
zdroj: seismology.sk

Otrasy tak mohli pocítiť aj obyvatelia hlavného mesta či iných dedín a miest v pohraničnej oblasti.

Ide o jedno z najsilnejších zemetrasení v oblasti východných Álp za uplynulé roky. Každopádne v alpskej oblasti sú zemetrasenia pomerne bežné. Veľmi slabé zemetrasenia zaznamenávajú v Rakúsku niekoľko počas roka. 

Aktualizované o 05:18 h: Rakúski seizmológovia stanovili silu zemetrasenia na úrovni 4,2. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd