Polárna žiara nad Slovenskom zachytená v časozbernom videu. Tú nádheru musíte vidieť

Dominik Cenkner

Je tomu už pár dní čo nočnú oblohu nad Slovenskom skrášlila polárna žiara. Množstvo amatérskych i profesionálnych astrofotografov sa vydalo loviť tú nádheru, ktorú z našich končín nemožno pozorovať každý deň. Jeden z našich čitateľov nám do redakcie poslal krásne zábery, ktoré spracoval v časozbernom videu.

Slovákov polárna žiara v uplynulých dňoch, najmä teda z piatka na sobotu 11. mája, nadchla. Pozorovať aj z nášho územia sme ju mohli vďaka silnej geomagnetickej búrke so silou G5.

Išlo o najintenzívnejšiu búrku za posledných 19 rokov. Naposledy sa takto silné búrky vyskytli v roku 2005 a 2003. V spomínanom roku 2003 išlo o prelom októbra a novembra.

V utorok večer mnohých potešila správa o najsilnejšej erupcii na Slnku v jeho aktuálnom cykle. Zo severných kútov Ameriky dokonca hlásili mohutné výpadky rádia. Mnohí preto polárnu žiaru vyčkávali opäť, avšak zbytočne.

 

Polárna žiara nad Slovenskom v časozbernom videu

Nádherné nebeské divadlo bolo v piatok večer a v noci tak intenzívne, že ho mohli pozorovať aj obyvatelia v samotnom centre Bratislavy. A to aj napriek svetelnému smogu.

Polárna žiara ukázala svoju krásu prakticky nad každým kútom krajiny. Dôkazom sú aj zábery jednotlivých členov našej redakcie iMetea.

Množstvo profesionálnych i amatérskych astrofotografov sa zameralo aj na tvorbu tzv. časozberných videí. Jedným z nich je aj náš čitateľ Peter.

Ten nám do redakcie poslal nádherné fotografie, ktoré ste už mohli v našich článkoch vidieť. Okrem toho je však aj autorom nádherného videa, ktoré musíte vidieť. Jeho prvú časť nájdete v úvode článku. Následne musel pán Peter zmeniť polohu a vznikla z toho ďalšie video.

Kedy opäť uvidíme polárnu žiaru?

Pre nás je dôležité sledovať dva parametre: rýchlosť slnečného vetra a kolmú zložku medziplanetárneho magnetického poľa (IMF). Všeobecne platí, že čím vyššia rýchlosť slnečného vetra a zápornejšia hodnota Bz tým lepšie.

Pokiaľ hodnoty IMF klesnú do záporných hodnôt, znamená to, že siločiary IMF sa lepšie napájajú na zemské magnetické pole a častice lepšie vstupujú do zemskej atmosféry. Pre výskyt polárnej žiary je potrebná hodnota Bz -10 nT.

Rýchlosť slnečného vetra sa musí pohybovať aspoň nad 700 km/s. Práve tieto podmienky boli v piatok večer 10. mája splnené. Kochať sme sa tak mohli krásnym nebeským divadlom.

Dôležité je vedieť, že predpovedanie výskytu polárnej žiary je extrémne náročné. Presvedčili sme sa o tom už v nedeľu večer.

 

Predpovede ešte počas dňa hovorili o krajšej a dlhšie trvajúcej žiare, než tomu bolo v piatok. Nakoniec sa však predstavenie neuskutočnilo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd