Polárna žiara sa nevyskytuje a tak skoro sa žiaľ ani nevyskytne. V čom je problém?

Polárna žiara sa nevyskytuje a tak skoro sa žiaľ ani nevyskytne. V čom je problém?
Peter Minárik

Polárnu žiaru sa zatiaľ z územia Slovenska pozorovať nepodarilo a podľa najnovších informácii sa polárna žiara tak skoro ani nevyskytne. Naznačujú to aktuálne dáta.

V piatok sme zažili skutočne neobvyklé podmienky. Geomagnetická búrka dosahovala najvyššiu hodnotu G4 a zložka medziplanetárneho magnetického poľa (Bz) dosahovala také záporné hodnoty, aké mnohí ešte nezažili.

Aktuálne mnohí čakajú, čo sa bude vonku diať. Počasie je dnes priam dokonalé, na celom území je jasno, no zatiaľ neprajú astronomické podmienky a zjavne tak skoro ani nebudú. Stále platia pôvodné informácie z tohto nášho článku, ktoré hovoria, že podmienky pre pozorovanie polárnej žiary sú zatiaľ veľmi nepriaznivé.

V čom je problém?

Pre polárnu žiaru musia byť splnené dve podmienky. Rýchlosť slnečného vetra, ktorá je vysoká a na polárnu žiaru dostatočná, no musí byť aj vhodná zložka medziplanetárneho magnetického poľa.

 

Ako vidieť na vývoji počas uplynulých 24 hodín, tak priaznivé podmienky sa vyskytli uplynulú noc a prechodne dnes okolo 15:00. Pre pozorovanie polárnej žiary musí pri aktuálnej rýchlosti slnečného vetra poklesnúť hodnota Bz pod -5 nT a pod touto hranicou sa musí udržať dlhšie. V piatok, kedy boli podmienky fantastické dosahovali hodnoty viac ako -40 nT.

aktuálne hodnoty medziplanetárneho magnetického poľa
aktuálne hodnoty medziplanetárneho magnetického poľa

Od tejto hodnoty sme tak zatiaľ veľmi vzdialení a aktuálne hodnoty postačujú maximálne na fotografické pozorovanie za perfektných podmienok. Pre laickú verejnosť sú však podmienky zatiaľ absolútne nepostačujúce.

Noc však môže byť ešte zaujímavá

Do polnoci by sa polárna žiara nemala vyskytovať, no inak to môže byť po polnoci. K Zemi by mal doraziť slnečný vietor zo včerajšej erupcie X5.9, ktorý by predsalen mohol priniesť polárnu žiaru.

Situáciu sledujeme a budeme vás informovať. To, či sa vyskytne polárna žiara budeme vedieť 40-60 minút vopred, hneď po tom, čo slnečný vietor zasiahne sondu DSCOVR, vzdialenú od Zeme 1,5 milióna kilometra.

Naše aktuálne info v prípade zmeny vývoja nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd