Povodne sa rútia do Európy. Spadne až 150 mm zrážok. Čo čaká Slovensko?

Peter Minárik

Do našej oblasti sa rúti veľmi nepriaznivé počasie, ktoré prinesie najskôr búrky a potom výdatný dážď, ktorý vyvolá povodne. Tie sú už takmer isté, pretože už teraz je pôda v mnohých oblastiach nasýtená. Čo však čaká naše územie a na čo sa treba pripraviť?

Počasie v našej oblasti sa už niekoľko dní výraznejšie nemení. Počasie stále ovplyvňujú jednotlivé oblasti nižšieho tlaku, ktoré v našej oblasti zabezpečujú teplý a vlhký vzduch, v ktorom sa v priebehu popoludnia tvoria početné prehánky a búrky. Tie sú lokálne aj výraznejšie.

Teraz sa však črtá zmena a nebude to zmena k lepšiemu. To, že nás ovplyvňujú oblasti nižšieho tlaku vzduchu sa už niekoľko dní nemení, no teraz sa jedna tlaková níž výraznejšie prehĺbi a zamieri si to priamo cez našu oblasť.

To znamená viac vlhkosti a s tým aj viac búrok, ale aj zrážok. Zrážky budú natoľko výrazné, že dokonca v niektorých oblastiach vyvolajú povodne.

 

Európu čakajú povodne

Už niekoľko dní je situácia v niektorých francúzskych, či v nemeckých regiónoch napätá, keďže tu neutíchajú zrážky a búrky. Najhoršia situácia je v Sasku, kde zaznamenali až 100-ročnú povodeň. Teraz sa zrážky očakávajú opäť a nezasiahnu len Sasko, ale aj ďalšie regióny, či krajiny.

Nad severným Talianskom sa prehĺbi tlaková níž, ktorá si to zamieri priamo cez cez východné Rakúsko a Moravu smerom nad Poľsko. Táto tlaková níž bude nebezpečná predovšetkým v oblastiach, ležiacich západne od jej stredu, teda predovšetkým v Čechách, v Nemecku, či čiastočne aj v Rakúsku. Očakávajú sa tu totiž výdatné zrážky.

V piatok by tu mali doraziť búrky, ktoré môžu byť aj intenzívnejšie, ktoré plynulo prejdú do trvalejšieho a výdatného dažďa. Pršať by malo celý víkend, no predovšetkým v sobotu. Spadnúť by mohlo, a to predovšetkým na juhu Nemecka, až do 150 mm zrážok.

očakávané množstvo zrážok do nedele
očakávané množstvo zrážok do nedele

Výrazné zrážky sa však očakávajú aj v Česku, či v Rakúsku, kde sa môžu rozvodniť predovšetkým menšie toky. Vývoj sa však stále spresňuje, keďže všetko bude závisieť od presnej polohy tlakovej níže.

Dunaj stúpne, nás čakajú predovšetkým búrky

Postupne sa povodňová vlna bude šíriť cez Dunaj a očakáva sa, že na začiatku budúceho týždňa stúpne Dunaj aj na našom území. Výraznejšie problémy však hladina Dunaja nateraz nespôsobí.

 

 

 

Slovensko nebude trápiť trvalejší dážď, ale skôr búrky. Tlaková níž a s ňou spojený potencionálny búrkový systém môže v piatok zasiahnuť naše územie. Ďalšie vlny búrok čakajú naše územie počas víkendu.

Prakticky teda západne od stredu tlakovej níže budú bojovať s výdatnými zrážkami a s povodňami a východne od stredu tejto níže, kde sa bude nachádzať aj Slovensko sa treba pripraviť na ďalšiu vlnu aj intenzívnych búrok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd