Slovenský astrofotograf zachytil unikátny záber. Svetlo z tejto galaxie k nám letelo 2,3 miliardy rokov

Slovenský astrofotograf zachytil unikátny záber. Svetlo z tejto galaxie k nám letelo 2,3 miliardy rokov
Dominik Cenkner

Slovenského astrofotografa, pána Jána Gajdoša z Belej nad Cirochou, netreba obzvlášť predstavovať. Do redakcie nám poslal množstvo nádherných fotografií. Najnovšie sa mu podaril unikátny záber, kde hlavnú pozornosť púta tzv. Vírová galaxia. Pozorné oko si však všimne aj zhluk galaxií, ktorých svetlo k nám putovalo 2,3 miliardy rokov.

Vesmír je miesto, ktoré vie vždy prekvapiť. Presvedčil sa o tom aj pán Ján Gajdoš z východného Slovenska. O jeho záberoch sme na našom webe informovali už neraz.

Len minulý rok sa mu podarilo zachytiť polárnu žiaru, romantiku vo vesmíre, či hmlovinu, ktorá pripomína známu hernú postavičku. V marci 2024 sme zas písali o jeho zábere, na ktorom sa v plnej kráse predviedla Abell 31, jedna z najstarších planetárnych hmlovín.

Začiatkom apríla zachytil aj kométu 12P/Pons-Brook. Jej pozorovanie vtedy ovplyvnil výskyt saharského prachu v ovzduší nad Slovenskom. Kométa tak dostala ako keby závoj.

Najnovšie nám do redakcie poslal záber, ktorý zachytil 12. apríla zo svojej záhrady v obci Belá nad Cirochou. Na prvý pohľad sa zdá, že prím hrá tzv. Vírová galaxia, ale nie je to celkom pravda.

 

Ďalší astro-nadšenci ho totiž upozornili, že v jeho zábere sa skrýva aj oveľa vzácnejší poklad. Ide o skupinu galaxií s označením Zwicky 6057. Tá sa od nás nachádza 2,3 miliardy svetelných rokov. Znamená to teda, že svetlo z tých hviezd k nám putovalo 2,3 miliardy rokov, kým dopadlo na čip fotoaparátu.

Na tomto zábere si ako prvú všimnete Vírovú galaxiu, nachádza sa tu však ešte jeden poklad
Na tomto zábere si ako prvú všimnete Vírovú galaxiu, nachádza sa tu však ešte jeden poklad, Ján Gajdoš

Unikátny záber na skupinu galaxií Zwicky 6057

V nekonečnej rozlohe vesmíru predstavujú skupiny galaxií niektoré z najzaujímavejších štruktúr, ktoré nám ponúkajú pohľad na kozmický tanec gravitácie a svetla. Jednou takou skupinou je Zwicky 6057, pomenovaná po švajčiarskom astronómovi Fritzovi Zwicky, priekopníkovi v štúdiu zhlukov galaxií.

Metodický prístup Zwickyho ku katalogizácii galaxií viedol k identifikácii mnohých zhlukov, medzi ktoré patrí aj Zwicky 6057. Tieto zhluky sú bohaté, každý sa môže pochváliť aspoň 50 členmi do troch magnitúd od najjasnejšej galaxie, čo ukazuje na rozmanitosť a hojnosť galaxií vo vesmíre.

V prípade Zwicky 6057 ide o jeden z najhustejších zhlukov galaxií v známom vesmíre s viac ako 4 000 jednotlivými galaxiami natlačenými v oblasti s priemerom len 30 miliónov svetelných rokov.

Zvýraznená skupina galaxií Zwicky 6057
Zvýraznená skupina galaxií Zwicky 6057, Ján Gajdoš

Vírová galaxia upúta na prvý pohľad

Kým na to, aby ste uvideli skupinu galaxií Zwicky 6057 treba mať pozorné oko, tzv. Vírová galaxia púta pozornosť na prvý pohľad.

Galaxia M51a, známa ako Vírová galaxia, je fascinujúci vesmírny úkaz, ktorý si získal pozornosť astronómov i verejnosti svojou nádhernou špirálovou štruktúrou a dynamickou históriou. Táto galaxia, nachádzajúca sa v súhvezdí Canes Venatici, bola prvou galaxiou, ktorej bola klasifikovaná špirálová štruktúra.

Vírová galaxia je interagujúca veľká špirálová galaxia s aktívnym galaktickým jadrom typu Seyfert 2. Jej vzdialenosť od Zeme je približne 23,5 milióna svetelných rokov a má priemer okolo 76 900 svetelných rokov. Jej špirálové ramená sú miestami tvorby hviezd, kde sa zahusťuje vodíkový plyn a vznikajú nové hviezdne zoskupenia.

Zaujímavosťou Vírovej galaxie je jej vzájomná interakcia s menšou galaxiou NGC 5195, ktorá sa nachádza na konci jedného z jej ramien. Táto menšia galaxia vyzerá, akoby ťahala za rameno Vírovej galaxie, čo spôsobuje prílivové sily, ktoré vyvolávajú novú tvorbu hviezd. Táto interakcia je jednou z najznámejších a relatívne blízkych interagujúcich systémov, a preto je obľúbeným predmetom modelov interakcie galaxií.

Vírová galaxia bola objavená Charlesom Messierom 13. októbra 1773 a je súčasťou jeho katalógu ako M51. Spolu s jej spoločníkom, NGC 5195, sú ľahko pozorovateľné aj amatérskymi astronómami a môžu byť viditeľné dokonca aj pomocou ďalekohľadu.

Jej krásny pohľad spredu a blízkosť k Zemi umožňujú astronómom študovať štruktúru klasických špirálových galaxií a procesy tvorby hviezd.

 

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme vám však aj prostredníctvom aplikácie WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd