V Černobyle tiká „bomba“. Hrozí, že opäť vybuchne

Peter Minárik

Černobyľská jadrová elektráreň opäť vzbudzuje pozornosť vedcov. Tí sa totiž obávajú, že pod mohutným sarkofágom môže dôjsť k ďalšej explózii, ktorá by nestabilnú situáciu ešte o čosi zhoršila.

Po výbuchu jadrovej elektrárne v roku 1986 sa pod elektrárňou nachádzajú aj naďalej tony jadrového paliva, ktoré nie sú stabilizované a v posledných rokoch začína ich aktivita rásť.

K jadrovým reakciám dochádza v suteréne zničenej jadrovej elektrárne, pričom vedecká komunita informovala, že za uplynulé 4 roky sa jadrová reakcia zvýšila.

Nebezpečie predstavuje rádioaktívna kaša

V suteréne pod jadrovou elektrárňou sa nachádza tzv. rádioaktívna kaša, ktorá sa vytvorila z lávy, ktorá prenikala do podzemných priestorov po výbuchu jadrovej elektrárne.

Táto rádioaktívna kaša je plná uránu, zirkónu a taktiež grafitu, či piesku, ktorý používali hasiči počas hasenia po výbuchu jadrovej elektrárne. Táto zmes však začína byť nestabilná.

V zmesi rastie hladina neutrónov, čo naznačuje nové a zvyšujúce sa štiepne reakcie.

Jeden z vedcov pre časopis Science prirovnal túto rádioaktívnu zmen k uhlíkom na grile, ktoré teraz tlejú. Zatiaľ toto tlenie nie je nebezpečné, ale môže sa stať, že žeravé uhlíky sa vznietia a dôjde k explózii.

Hrozí explózia

Prípadná explózia však nebude mať také ničivé účinky ako v roku 1986, kedy sa rádioaktívny mrak začal šíriť po svete. Nad jadrovou elektrárňou sa totiž nachádza prístrešok, ktorý bol minulý rok zrekonštruovaný. Ten z veľkej časti explóziu pohltí.

Napriek tomu nie je ľahké presne odhadnúť, čo sa stane. Sarkofág sa totiž môže v dôsledku výbuchu rozpadnúť a rádioaktívny materiál uniknúť do okolia.

Ak bude úroveň neutrónov rásť, tak bude potrebné zasiahnuť. Oblasť je totiž stále nebezpečná pre ľudí, nakoľko hrozí vysoké riziko radiácie. Do podzemia by sa mohli dostať len roboty odolné voči radiácii, ktoré by do rádioaktívnej kaše umiestnili tyče absorbujúce neutróny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd