Vedci varujú: Ostré slnko odrážajúce sa od obrazoviek smartfónov môže poškodiť zrak

Vedci varujú: Ostré slnko odrážajúce sa od obrazoviek smartfónov môže poškodiť zrak
Veronika Sádovská

Pozor na ostré slnko, varujú vedci. Jeho odraz od obrazovky smartfónu môže poškodiť váš zrak.

Keďže počasie už praje pobytu vonku, čoraz viac vidíme čitateľov novín a elektronických kníh, ako aj používateľov smartfónov či tabletov – zariadení so skleneným, lesklým displejom.

Keď nie je zamračené a svieti slnko, môže byť takéto čítanie nebezpečné, pretože vám za istých okolností môže aj poškodiť zrak.

Jasné slnko môže uškodiť

Španielski vedci v časopise „Journal of Medical Case Reports“ opísali príbeh dvoch ľudí, ktorí si poškodili sietnicu po dlhom pozeraní na takéto obrazovky na ostrom slnku.

Ako vysvetľuje primár očnej kliniky Detského zdravotného strediska, prof. Wojciech Hautz, slnko môže poškodiť zrak hneď dvoma spôsobmi.

Prvým je poškodenie epitelu rohovky a zvyčajne súvisí s odrazom slnečného žiarenia od veľkej plochy, napríklad od snehu alebo od hladiny vody. Táto expozícia musí byť dlhodobá.

To je aj dôvod, prečo horolezci nosia špeciálne ochranné okuliare.

Slnko môže poškodiť aj sietnicu a to je problém väčší: „U pacientov, ktorí sa pozerajú priamo do slnka, sa môže vyvinúť solárna retinopatia."

„Optický systém oka zaostruje svetelné lúče. Ak sa pacient pozerá priamo do slnka, tak sa slnečné lúče sústreďujú na sietnicu a môžu vypáliť fotoreceptory, teda prvky, ktoré prijímajú svetlo", vysvetľuje prednosta oftalmologickej kliniky.

Problém však nastáva aj pri smartfónoch

Španielska vedecká práca však opísala ľudí, ktorí sa nepozerali do slnka, ale do obrazovky smartfónu a tabletu, od ktorej sa odrážali slnečné lúče.

Doktorka Małgorzata Rebkowska-Juraszek, odborníčka na oftalmológiu zo Železničnej nemocnice v Katoviciach, priznáva, že tieto prípady nie sú časté.

Ale stanú sa, pretože povedomie v tomto smere je malé a nie každý používa ochranu vo forme vhodných filtrov," priznáva lekárka.

Zhoršenie zraku si všimol 30-ročný muž po štvorhodinovom čítaní na tablete na slnečnej zjazdovke. Ďalšia 20-ročná žena čítala e-knihu tri hodiny na pláži. Neskôr si všimla, že stratila zrakovú ostrosť.

„Čím silnejšie svetlo, čím ďalej na juh Európy a čím vyššie v horách, tým väčšie je riziko, že slnko poškodí sietnicu," hovorí Rebkowska-Juraszek.

Keďže začína dovolenková sezóna, dávajte si na slnku pozor nielen na spálenie, ale aj na svoje oči. Rovnako to platí aj v zime na zjazdovkách či na horách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd