Vedci za rok 2022 objavili takmer 150 nových živočíchov, rastlín a húb. Ktoré sú to?

Veronika Salayová

Americkí vedci objavili v priebehu roka 2022 takmer 150 nových druhov zvierat, rastlín a húb. Nové nepoznané druhy boli objavené na šiestich kontinentoch a v troch oceánoch.

Vedci Kalifornskej akadémie vied a ich medzinárodní spolupracovníci po celom svete objavili za rok 2022 spolu až 146 nových druhov zvierat, rastlín a húb. 

Novoobjavené živočích a rastliny boli nájdené po celom svete, napríklad v Kalifornii, v austrálskom štáte Queensland, v Brazílii či na koralových útesoch na Maldivách. Vedci objavili doteraz nepoznané druhy na šiestich kontinentoch a v troch oceánoch.

Medzi novými druhmi bolo 44 jašteríc, 30 mravcov, 26 húb, 14 kvitnúcich rastlín, 13 morských hviezd, 7 rýb, 4 žraloky, 3 mory, 2 pavúky, 2 škorpióny a 1 ropucha.

Mnohé druhy sú späté s konkrétnym miestom

Mnohé z týchto živočíchov sa nachádzajú iba na jedinom, úzko špecifickom mieste na Zemi. Napríklad novoobjavený škorpión, Paruroctonus conclusus, žije na úzkom, asi kilometrovom páse pôdy. 

Napríklad vedci Almeda a Pacifico našli 13 nových druhov kvetov, keď skúmali časti ekosystému, ktoré botanici nikdy predtým nepreskúmali, a to na izolovaných vrcholkoch brazílskych pohorí.

Našli tu 13 rastlín, ktoré žijú vo veľmi špecifických podmienkach a môžu zmiznúť v dôsledku environmentálnych zmien spôsobených klimatickou krízou, uviedli vedci.

Jednou zo siedmich novoobjavených rýb tento rok je napríklad dúhovo sfarbená ryba, známa pod vedeckým názvom Cirhilabrus finifenmaa, ktorú našli v jedinej lokalite na Zemi v hĺbkach 70 metrov pod hladinou oceánu pri Maldivách. 

Tieto novoobjavené druhy, pričom mnohé z nich sú úzko spätá s jedinou lokalitou vhodnou pre ich život, nabádajú k ešte väčšej ochrane živočíchov rastlín na Zemi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd