VIDEO: V Belgicku vyčíňalo tornádo. Mnoho domov je zničených

VIDEO: V Belgicku vyčíňalo tornádo. Mnoho domov je zničených
Zuzana Macháčová

V stredu popoludní Belgicko zasiahlo tornádo, ktoré zničilo približne 50 domov. Našťastie si nevyžiadalo žiadnu obeť. 

Prvé európske tornádo v roku 2024 vzniklo v severnom Belgicku. Poškodilo približne 50 domov na úseku asi 4 kilometrov. 

Cez obce Sint-Katelijne-Waver a Putte sa v stredu popoludní prehnala silná víchrica. Polícia požiadala vodičov, aby sa počas večera vyhli centru Sint-Kathelijne-Waver.

Fotografie, ktoré nájdete v galérii pod článkom, ukazujú, že strechy domov sú čiastočne alebo úplne odtrhnuté. Dva domy po zasiahnutí sú neobývateľné a rodiny museli ísť k príbuzným. Zničený bol aj veľký skleník.

Tornádo poškodilo aj niekoľko prístreškov a na cintoríne Putte sú tiež hlásené značné škody. Pozdĺž Waversesteenweg v Putte ležalo na cyklotrasách a vozovke veľa skla a úlomkov.

„Vo štvrtok za denného svetla budeme ďalej merať škody a podnikneme potrebné opatrenia," napísali policajti na sociálnej sieti.

Polovica našej strechy bola odhodená," povedal jeden z obyvateľov miestnym médiám. „Videl som všelijaké veci lietať vzduchom a naša bočná stena sa zrútila," hovorí ďalší obyvateľ. „Všetko sa to udialo veľmi rýchlo. Myslel som, že zomriem,“ znel komentár ďalšieho obyvateľa.

Pre úlomky a stromy, ktoré vietor polámal, museli uzavrieť viaceré miestne komunikácie. Pri riešení týchto problémov zasahoval aj tamojší hasičský zbor.

Tornáda a víchrice sú v Belgicku pomerne bežné. Kráľovský meteorologický inštitút (RMI) odhaduje, že v krajine je ročne zaznamenaných 5 až 10 víchric. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd