VIDEO: V Indonézii sa to takmer nestáva. Prehnalo sa tu tornádo

VIDEO: V Indonézii sa to takmer nestáva. Prehnalo sa tu tornádo
Zuzana Macháčová

Indonéziu zasiahlo tornádo doteraz nezaznamenaného rozsahu v krajine. Živel zranil najmenej 33 ľudí. Mnoho budov bolo poškodených.

 
 

V stredu zasiahlo mesto Sumedang, ktoré leží v provincii Západná Jáva v Indonézii, nečakané tornádo. Silný vietor sprevádzajúci katastrofu strhával strechy z domov a vyvracal stromy. 

Bolo zranených až 33 ľudí. Indonézska agentúra pre pomoc pri katastrofách uviedla, že zranení utrpeli ľahké zranenia.

Tornádo na Jáve

Doktorka Erma Yulihastin, vládna klimatologička, povedala, že tento jav bude dôkladne preskúmaný. Odborníci majú analyzovať cestu tornáda, jeho príčiny a spôsobené škody. Yulihastin poznamenala, že v Indonézii sú javy tohto typu zriedkavé a určite nie také silné.

 

Kay Tiara, obyvateľka Sumedangu, pre tlačovú agentúru Reuters povedala, že ju prepadla panika, keď sa tornádo začalo blížiť k jej domu. Otec sedel na terase a zrazu videl, ako sa vo vzduchu krúti plast. Krátko nato sa tornádo priblížilo k domu. Strecha okamžite odletela,“ informovala žena.

Videá nahrané na sociálnych sieťach ukazujú, že vzduchom lietali trosky, strechy strhnuté z budov a časť obchodu so zmiešaným tovarom sa zrútila.

Miestni obyvatelia uviedli, že tornádo ich zaskočilo, pretože popoludní bolo veľmi horúco a zrazu sa strhla búrka. Úrady uvádzajú, že upratovacie práce pokračujú, pričom obyvatelia a vládni úradníci pracujú na odstraňovaní trosiek a popadaných stromov.

 

Vládne agentúry varovali obyvateľov, aby boli počas obdobia dažďov vždy ostražití a opatrní, pretože zrážky môžu spôsobiť bleskové záplavy a zosuvy pôdy. Záplavy v polovici februára zaplavili desiatky vozidiel a domy na centrálnej Jáve.

Silné poryvy vetra trvali až 20 minút. Predchádzajúce najsilnejšie vetry v Indonézii boli zaznamenané v Cimenyan, Bandung, v roku 2021, keď bola zaznamenaná rýchlosť vetra 56 km/h.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd