Vybuchujúcu islandskú sopku húfne navštevujú turisti. Ide o hazard so životom

Veronika Salayová

Úradníci na Islande vydali varovania a bezpečnostné pokyny pre návštevníkov, ktorí sa v stovkách hrnú, aby zachytili zábery z okolia vybuchujúcej sopky v údolí Meradalir.

Úrady na Islande varujú návštevníkov, aby boli mimoriadne opatrní, pretože tisíce turistov prichádzajú, aby boli svedkami aktívnej sopky na polostrove Reykjanes, ktorá začala vybuchovať minulý týždeň.

V údolí Meradalir sa objavili obrovské pukliny v dĺžke troch futbalových ihrísk, ktoré neprestajne chrlia lávu. Výška fontán stále dosahuje niektorými lávovými prúdmi viac ako 100 metrov.

Islandská vláda označila erupciu za relatívne malú a vysvetlila, že predstavuje malé riziko pre infraštruktúru, ako sú cesty, alebo pre obývané oblasti.

Avšak priblížiť sa k prúdu lávy môže byť nebezpečné, bez ohľadu na to, aké neuveriteľné to vyzerá. V okolí sa totiž môžu návštevníci nadýchať toxických plynov. Doteraz sa na toto prírodné divadlo vybralo viac ako 20 000 ľudí, aby si mohli tento veľkolepý pohľad vychutnať.

Ide však o veľký hazard so životom. Erupcie sú nepredvídateľné a podmienky sa môžu rýchlo zmeniť, ak sa zem stane nestabilnou. Existuje tiež riziko, ktoré predstavujú toxické plyny, ako je oxid siričitý, ktorý môže byť obzvlášť toxický pre deti a zvieratá.

Dvaja hazardéri

Dvaja návštevníci len o vlások unikli smrti. V sobotu popoludním sa blížili k horúcemu lávovému prúdu v blízkosti hlavného rozstrekového kužeľa. Chôdza po čerstvom lávovom poli je extrémne nebezpečná a mohlo sa stať, že sa rozpadne a turisti by sa doslova priškvarili na lávovom poli. 

Aj keď je láva na mnohých miestach už dostatočne chladná a na prvý pohľad sa zdá, že sa po nej dá ľahko a bezpečne kráčať, je veľmi nestabilná a v každom okamihu hrozí kolaps. 

Úrady preto sprísňujú pravidlá a zakazujú turistov sa približovať do bezprostrednej vzdialenosti k prúdom lávy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd