Výdatné nočné sneženie prinieslo rozprávkové ráno. Od dnes sa začne počasie zlepšovať

Výdatné nočné sneženie prinieslo rozprávkové ráno. Od dnes sa začne počasie zlepšovať
Dominik Cenkner

Priam zimný charakter počasia, ktorý nad našim územím prevládal viac ako týždeň, od štvrtka začne strácať na sile. Postupne sa situácia začne zlepšovať. Ešte predtým sa však časť obyvateľov zobúdza do bieleho rána, a to vďaka tomu, že sa v noci u nás vyskytovalo výdatné sneženie.

V priebehu stredy ovplyvňovala počasie na našom území tlaková níž, ktorá sa presúvala nad východné Poľsko. Táto níž k nám priniesla zrážky, zatiaľ čo po zadnej strane ďalšej tlakovej níže, ktorá sa nachádzala počas dňa nad Nemeckom k nám prúdil chladnejší vzduch.

A práve vďaka nemu začala hranica sneženia klesať a na severe Slovenska sa postupne sneženie dostalo aj mimo hôr. Zrážky vo forme snehu tak potrápili vodičov, ktorí boli v tom čase na cestách.

Po polnoci sa situácia začala postupne zlepšovať. Zrážky totiž ustávali.

 

Počasie na štvrtok 25. apríla

Nad severnou polovicou Európy sa bude nachádzať rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu. Po jej zadnej strane k nám bude od severu prúdiť chladný, morský vzduch.

Prevládať tak bude premenlivá, spočiatku miestami až veľká oblačnosť. Vo večerných hodinách sa začne oblačnosť od západu zmenšovať. Oproti včerajšku, kedy cez naše územie postupovali intenzívnejšie zrážky, sa tie dnes očakávajú už len ojedinele.

Diať sa tak bude najmä na severe územia. Práve tam od stredných, neskôr už len vo vyšších polohách, bude snežiť. Snehovú nádielku však čakať nemožno.

Čo sa zrážok vo forme dažďa týka, spadne do 3 mm. Vo vyšších polohách možno očakávať do 3 cm čerstvého snehu.

Naďalej bude chladno

Aj keď sa, čo sa zrážok týka,situácia zlepší, teplotne ešte stále budeme pod dlhodobým priemerom. Maximálne denné teploty vystúpia v rozmedzí od +10 °C do +15 °C.

Chladnejšie bude na Orave a Liptove. Tam denné maximá vystúpia do +8 °C.

Ako sme už načrtli v synoptickej situácii, fúkať dnes bude prevažne západný vietor s rýchlosťou 2 až 6 m/s. Na východe sa očakáva len slabý vietor.

Rozdiel teplôt oproti dlhodobému priemeru
Rozdiel teplôt oproti dlhodobému priemeru, meteologix.com

Počasie sa začne zlepšovať

Pred nami je tak posledný deň a noc, kedy bude prevládať chladnejší charakter počasia. Postupne sa dostaneme pod vplyv okraja tlakovej výše.

Obloha sa vyjasní, ale zároveň to bude znamenať, že noc zo štvrtka na piatok prinesie výraznejšie mrazy. Teplota klesne až do -4 °C.

 

Následne sa začne otepľovať aj počas noci a denné teploty na začiatku nového týždňa vystúpia na +26 °C. Viac prezrádza naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd