Zima teraz mieri do Álp. Výdatné sneženie prinesie až 1 meter snehu. Hrozia aj povodne

Zima teraz mieri do Álp. Výdatné sneženie prinesie až 1 meter snehu. Hrozia aj povodne
Veronika Salayová

Zima ešte nepovedala svoje posledné hory a tentoraz mieri do Álp, kde napadne až 1 meter snehu. Zima sa síce vracia, ale len do vysokých polôh. 

Nad Stredozemným morom sa tento týždeň vytvára intenzívna cyklóna, ktorá povedie k veľmi výdatným zrážkam počas celého tohto týždňa.

Medzi dvomi tlakovými výšami spadne veľké množstvo zrážok, a to do Álp, ale aj do Talianska, kde sa v dôsledku veľkého množstva zrážok a vysokých teplôt očakávajú rozsiahle záplavy.

Napadne 1 meter snehu, lokálne aj 1,5 metra

Dôležitým prvkom však bude veľmi intenzívne sneženie, ktoré obsiahne veľkú časť Álp. Od pondelka do stredy sa treba pripraviť na poriadnu snehovú nádielku, ktorá mieri do Álp. 

 

Do stredy až štvrtku napadne spolu až 1 meter snehu, a to už v stredne vysokých nadmorských výškach, najmä v západných sektoroch. Teploty však budú stále nad priemerom a počas týždňa dokonca ešte výrazne stúpnu, čiže sneh sa bude zároveň aj topiť.

Do soboty by akumulácia snehu najmä v západných Alpách lokálne mohla presiahnuť až 150 cm snehu. 

akumulácia snehu do soboty
akumulácia snehu do soboty, iMeteo

Spadnúť môže až 200 mm zrážok

V nižšie položených miestach však bude intenzívne pršať, čo zrejme povedie k ničivým záplavám najmä v severných regiónoch Talianska. Vody tu bude viac než dosť. 

V severom Taliansku začalo výdatne pršať už dnes popoludním. Akumulácia zrážok bude významná medzi Ligúriou a horným Toskánskom, kde by mohla presiahnuť 100 mm za 24 hodín.

V utorok tlaková níž mierne poklesne a dostane sa medzi Sardíniu a Korziku. Zrážky budú zajtra najmä v oblasti medzi Toskánskom, Laziom a Sardíniou. Nie sú tu vylúčené ani búrky. 

 

Cyklóna sa bude naďalej pohybovať zo sardínskeho ostrova smerom k severnej Afrike a Sicílii. Dažde budú ďalšie dni pokračovať na veľkej časti územia a zasiahnu aj južný a stredný Jadran v druhej polovici tohto týždňa.

V Taliansku tak treba očakávať rozsiahle a ničivé záplavy. Akumulácia zrážok môže byť do konca týždňa na úrovni až 200 mm a lokálne aj viac. 

akumulácia zrážok do soboty
akumulácia zrážok do soboty, iMeteo
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd