Dennis môže priniesť vietor o sile 200 km/h a až 18 m vlny

Dennis môže priniesť vietor o sile 200 km/h a až 18 m vlny
Peter Minárik

Nad Atlantikom sa začínajú veľmi rýchlo prehlbovať tlakové níže, ktoré prinesú extrémne silný vietor. Ten poriadne potrápi nielen Európu, ale aj Atlantický oceán.

Tohtoročná zima je úplne iná. Vpádov studeného vzduchu nad Európu je málo a to vďaka pozitívnemu indexu Arktickej oscilácie, ktorý do veľkej mieri hovorí o tom akú šancu má potencionálny prepad studeného vzduchu od severu, ktorý by priniesol príchod zimy.

Silné tryskové prúdenie a extrémny vietor

Takýto stabilný vír spôsobuje zasa to, že nad Atlantickým oceánom dochádza k silnému tryskovému prúdeniu, ktoré potom pokračuje až nad Európu. Nad Atlantikom môžeme v uplynulých dňoch pozorovať pomerne rýchlu tvorbu tlakových níží, ktoré rýchlo postupujú k Európe a poriadne sa prehlbujú. Jedna taká tlaková níž sa teraz začína prehlbovať a blížiaca sa víchrica Dennis sa prehĺbi ešte viac a môže atakovať jeden z najnižších pozorovaných atmosferických tlakov nad Atlantikom v histórii.

A čo to znamená ? Nižší tlak = silnejší vietor a vysoké vlny v Atlantickom oceáne. Vietor môže nad Atlantikom dosahovať rýchlosť až 200 km/h a vlny môžu dosahovať výšku 18 metrov.

Ako môžete vidieť, na animácii tak nad Atlantikom sa už teraz prehlbuje výrazná tlaková níž, ktorá sa dostáva k Islandu. Pozoruhodná je tým, že sa veľmi rýchlo prehlbuje. Vznikla nad severovýchodným pobrežím Kanady a ešte včera večer bol tlak v jej strede 980 hPa, no dnes večer poklesne pod 940 hPa, čo je viac ako 40 hPa len za 24 hodín. Takýto jav nazývame ako bombogenéza.

Takéto rýchle a prudké prehĺbenie tlaku prináša silný vietor a do Atlantiku aj vlnobitie, no udeje sa toho ešte oveľa viac. 

Níž Dennis bude pozoruhodná

Táto níž, o ktorej sme vyššie písali sa v piatok presunie do oblasti Islandu a Grónska a medzitým sa začne vytvárať nová níž s názvom Dennis.

V piatok ráno sa nad severovýchodným pobrežím Kanady prehĺbi nová tlaková níž, ktorá bude mať tlak ešte len okolo 990 hPa. Už v piatok popoludní však bude nad centrálnym Atlantikom a prehĺbi sa na tlak zhruba 965 hPa, čo je len v priebehu pár hodín 25 hPa a tomuto koniec nebude.

Do piatkového večera sa bude ďalej prehlbovať a v piatok pred polnocou bude tlak dosahovať v strede tejto tlakovej níže, ktorá už dostala meno Dennis, a vo vnútrozemí Európy Victoria len 940 hPa.

V sobotu ráno si to namieri k Britským ostrovom a prehĺbi sa pod 930 hPa. Len za 24 hodín sa tak tlak v strede tejto tlakovej níže zníži z cca 980 hPa pod 930 hPa, teda o viac ako 50 hPa

Najnižší tlak by níž Dennis mala dosiahnuť v noci zo soboty na nedeľu, kedy môže tlak poklesnúť k 920 hPa a ojedinele až k 915 hPa, čo už bude atakovať jeden z najnižších atmosferických tlakov zaznamenaných nad Atlantikom vôbec.

Mimoriadne silný vietor

Táto tlaková níž ďalej postúpi okolo Škótska nad Škandináviu, kde sa bude ďalej vypĺňať. Od Európy tak bude pomerne ďaleko, ale hlboký tlak a výrazný tlakový gradient spôsobí v Európe veľmi silný vietor, čo prinesie spomínanú víchricu Dennis a Victoria. 

Nárazy vetra budú v Európe presahovať až 100 km/h, ale práve nad Atlantikom to bude veľmi zaujímavé.

Toto výrazné prehlbovanie tlakovej níže, prinesie do Atlantického oceánu extrémne veterné počasie. Níž Dennis bude pripomínať hurikán. Rýchlosť vetra bude dosahovať 200 km/h a vlny výšku až 18 metrov. Lode tak budú mať čo robiť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd