POTVRDENÉ: Tornádo na Morave poškodilo 30 domov. Dosiahlo silu F1

Veronika Salayová

Tornádo na Morave oficiálne potvrdili aj českí meteorológovia. Uviedli, že pri tornáde vietor dosiahol rýchlosť 150 km/h. 

Búrlivý pondelok na Moravu priniesol podvečer tornádo o sile F1. Do dnešného rána ešte nebolo zrejmé, či skutočne išlo o tornádo, ale iba o veľmi výraznú trombu.

Škody po vyčíňaní silného vetra však naznačovali, že šlo o tornádo, čo sa nakoniec aj potvrdilo. Dnes do zasiahnutej oblasti na Moravu prišli aj odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu, ktorí na mieste vyhodnocovali silu tornáda a následné škody spôsobené týmto ničivým živlom.

Meteorológovia potvrdili výskyt tornáda v obci Lanžhot, ktoré sa nachádza iba 3 km od slovenských hraníc.

Fúkal vietor s rýchlosťou 150 km/h

„Na 99 % môžeme povedať, že to bolo tornádo o rýchlosti odhadom okolo 150 km/h,“ konštatoval pre ČT 24 meteorológ Petr Münster z brnianskej pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

ČHMÚ zároveň na sociálnej sieti informovalo, že predbežné informácie od kolegov z terénneho prieskumu potvrdzujú, že škody v Lanžhote a okolí v skutočnosti súvisia s rotujúcim kondenzačným lievikom, ktorý zachytilo viacero ľudí na videu a že vlastne išlo o tornádo intenzity F1.

Ústav zároveň doplnil, že podrobnejšie a záverečné vyhodnotenie intenzity na základe materiálov z dnešného prieskumu prebehne v najbližších dňoch a o výsledkoch budú verejnosť informovať.

Poškodených bolo 30 domov

V obci tornádo vážne poškodilo 30 domov, potvrdil starosta Ladislav Straka. Podľa jeho slov je poškodená celá štvrť. Obyvateľom sa podarilo natočiť aj videá, kde je vidieť, ako tornádo vyčíňalo. Bralo strechy, záhradný nábytok a vzduchom lietali predmety. K zraneniam nedošlo.

Tornádo na Morave sa objavilo iba necelý rok po tom, ako v Hodonínsku a Břeclavsku vyčíňalo smrteľné tornádo. Vtedy zomrelo 6 ľudí vrátane malého dieťaťa a zasiahnutých bolo 1200 domov, z ktorých 200 museli následne zbúrať. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 6 °C
Monika
Zajtra
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd