VIDEO: Pri Senci sa vyskytol výrazný prachový vír

Dominik Cenkner

Pokojné počasie, ktoré u nás v týchto dňoch prevláda, dnes mierne narušil prachový diabol, resp. „dust devil“. Pozorovali ho na západnom Slovensku.

Prachový diabol inak označovaný ako dust devil pozorovali obyvatelia na poliach v okolí obce Hrubá Borša. Stať sa tak malo dnes v popoludňajších hodinách.

Ide o jav, podobný tornádu, ktorý sa môže počas leta vyskytnúť prakticky kdekoľvek. Je to vlastne vzdušný vír, ktorý vzniká nad prehriatou časťou zemského povrchu.

Pozorovať ho môžeme aj na našom území, najmä počas horúcich letných dní, a to nad prehriatym asfaltom, betónom či nad poľami po žatve. Väčšinou ide o neškodný jav. Ojedinele sa však môžu vyskytnúť aj silnejšie víry, ktoré majú silu podobnú malému tornádu.

Sila vztlaku vetra pri takomto jave dosahuje 50 - 100 km/h. Zaujímavosťou je, že tzv. „prachový diabol“ je známy aj z povrchu Marsu, kde mimo iného dokáže očistiť aj solárne panely pozemských sond a tak predlžovať ich životnosť.

Dust devil nespôsobil škody

Dnešný prachový diabol nespôsobil žiadne škody. Ako však vidieť vo videu, lievik, ktorý sa pri ňom vytvoril, bol pomerne výrazný.

Naposledy sme vám o tomto jave písali v závere júla. Vtedy ho zaznamenali v Bolívii.

Prachový diabol sa tam postaral o krátky odklad futbalového zápasu. Ani vtedy však nespôsobil žiadne škody.

Na záver len pripomenieme, že ak ste natrafili na zaujímavý jav v súvislosti s počasím, môžete nám videá či fotografie poslať prostredníctvom tohto odkazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd