Dediny zrovnané so zemou, zrútené domy, veľké balvany v uliciach. Takto to vyzerá týždeň po zemetrasení v Maroku

Dominik Cenkner

Obyvatelia najodľahlejších horských dedín v oblastiach, ktoré pred týždňom najviac postihlo zemetrasenie v Maroku, strávili ďalšiu noc v provizórnych prístreškoch. Chýbajú im potraviny, výživa a hygienické potreby. Desaťtisíce domov sa zrútili. Počet obetí katastrofy je takmer tritisíc, zranených je takmer dvakrát toľko.

Podľa najnovších oficiálnych údajov zverejnených vo štvrtok si zemetrasenie z noci z piatka na sobotu 9. septembra vyžiadalo 2 946 mŕtvych a 5 674 zranených. Epicentrum sa nachádzalo 72 kilometrov juhozápadne od Marákeša.

Najviac postihnutých obyvateľov bolo v oblasti pohoria Vysoký Atlas. Išlo o najsmrteľnejšie zemetrasenie v Maroku od roku 1960 a najsilnejšie najmenej od roku 1900. 

Cesty do niektorých poškodených horských dedín sú stále zablokované a šance na nájdenie preživších pod troskami slabnú, informovala agentúra Reuters. Niektorí obyvatelia stále holými rukami prehľadávajú trosky svojich zrútených domov.

Obyvatelia horských oblastí čakajú na pomoc

Vo veľkých mestách boli zriadené vládou pripravené prístrešky pre postihnutých, ktoré pozostávajú z veľkých stanov a vojenských poľných nemocníc. Naproti tomu obyvatelia zničených horských oblastí trávia ďalšie noci v provizórnych prístreškoch a nemajú dostatok potravín a vody, píše agentúra Reuters. 

V rozhovore s novinármi tamojší obyvatelia povedali, že sú frustrovaní z nedostatku pomoci zo strany úradov. Mnohí nemajú prístup k elektrine ani k telefónnej sieti.

Dvor marockého kráľa vo štvrtok vo vyhlásení uviedol, že bolo poškodených 50 000 domov, a vyhlásil, že postihnutým poskytne prístrešie a daruje 30 000 dirhamov (približne 35 000 zlotých) postihnutým domácnostiam.

Následky zemetrasenia v Maroku, zdroj: EPA
Následky zemetrasenia v Maroku, zdroj: EPA

Na rekonštrukciu poškodených a zničených domov venuje celkovo 220 000 dirhamov. V prepočte je to však len okolo 56 000 €, čo samozrejme nepostačuje.

Marockým úradom pri záchrannej operácii pomáhajú tímy zo Španielska, Spojeného kráľovstva a Kataru. V horských oblastiach Maroka sa pomoc snaží doručiť armáda. Na pomoc tam prichádzajú aj dobrovoľníci.

Slovenská katolícka charita zriadila verejnú zbierku

V prípade, že by ste chceli katastrofou zničenému Maroku pomôcť aj vy, máte tú možnosť. Verejnú zbierku vyhlásila slovenská Katolícka charita. 

Finančnú pomoc je možné realizovať prostredníctvom darcovskej stránky alebo priamo na číslo účtu verejnej zbierky IBAN SK93 1100 0000 0029 4546 3097. Nezabudnite však uviesť variabilný symbol 23013.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd