Do Európy sa dostávajú exotické pavúky. Láka ich k nám teplé počasie a zmena klímy

Do Európy sa dostávajú exotické pavúky. Láka ich k nám teplé počasie a zmena klímy
Veronika Salayová

Do Európy sa postupne dostávajú exotické teplomilné pavúky. Na náš kontinent ich láka čoraz teplejšie podnebie a každoročný nárast priemerných teplôt.

Ako sme už viackrát informovali, Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom na svete. Nárast priemerných teplôt je z roka na rok vyšší a Európa sa stáva čoraz teplejšou.

Aj tejto fakt prispieva k tomu, čo do našej oblasti sa dostávajú exotické a invazívne druhy z Ázie alebo z Afriky. Dostal sa k nám napríklad ázijský tigrovaný komár a aj veľmi nebezpečný ázijský sršeň.

Na zoznam nežiadúcich druhov sa dostávajú aj exotické pavúky. Napríklad v Británii sa objavujú exotické pavúky mnohých rôznych farieb, veľkostí a vzhľadov. 

Celkovo v krajine zaregistrovali už 50 nepôvodných druhov, ktoré pricestovali zo vzdialených krajín s globálnym pohybom tovaru a ľudí. To, čo podporuje ich šírenie, je práve globálne otepľovanie, ktoré vytvára čoraz pohostinnejšiu klímu naprieč Lamanšským prielivom.

Ktoré druhy exotických pavúkov sú už v Európe?

Ako informoval The Guardian, medzi novými pozorovanými druhmi v Európe je skákajúci pavúk identifikovaný v areáli Penrynskej univerzity v Exeteri v Cornwalle. 

Jeho najbližším známym príbuzným Anasaitis milesae, ktorý sa usadil v Karibiku, vďaka čomu je veľmi pravdepodobné, že tento drobný druh – spolu so 17 ďalšími druhmi nepôvodných skákavých pavúkov – dorazil do Británie až z Karibiku. 

 

Medzi ďalší nový druh pavúka patrí Zoropsis spinimana, ľudovo známy ako falošný vlčí pavúk. Ide o stredomorský druh, ktorému sa výrazne darí v domácnostiach po celom Londýne.

Rozruch pre svoju veľkosť a bolestivými, no neškodnými bodnutiami spôsobuje aj veľký pavúk s latinským názvom Segestria florentina, ktorý sa prvýkrát uchytil v Bristole a rýchlo sa rozšíril na juhu krajiny.

Najinvazívnejší druh pavúka, ktorý je už v Európe

Anglický odborník identifikoval aj veľkú populáciu ďalšieho nepôvodného pavúka sivého, Badumna longinqua, v Plymouthe na ploche 6 km2, kde je teraz na niektorých miestach dominantným druhom. 

 

Tento veľký hnedý pavúk pochádza z Nového Južného Walesu v Austrálii a je považovaný za jeden z najinvazívnejších druhov pavúkov v niektorých krajinách, kde bol náhodne zavlečený, vrátane Japonska, Spojených štátov a Brazílie.

Rýchlo sa šíriaci druh ešte nie je dobre etablovaný v kontinentálnej Európe, no tieto exotické pavúky sa postupne dostávajú viac do vnútrozemia a ich výskyt nie je vylúčený ani na Slovensku. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd