Juh Európy sužujú obrovské požiare. V Grécku pri zrútení hasičského vrtuľníka zomreli 2 ľudia

Dominik Cenkner

Juh Európy zasiahlo rekordné suché a teplé počasie. To na mnohých miestach vedie k ničivým požiarom, s ktorými bojuje množstvo hasičov.

Teploty dosahujúce +40 °C, úmorné horúčavy, veľké požiare. A tomuto utrpeniu nie je konca kraja. Južnú Európu od začiatku týždňa sužuje ďalšia vlna horúčav, ktorá sa pomaly presúva na sever.

Zatiaľ sú najviac postihnuté Portugalsko, Španielsko a Francúzsko, kde pretrvávajúce sucho okrem iného ohrozuje tohtoročnú úrodu. V Grécku sa vrtuľník, ktorý sa zúčastňoval na hasení požiaru na ostrove Samos, zrútil do mora, pričom zahynuli dvaja členovia posádky.

Hasiči v Portugalsku majú plné ruky práce

S lesnými požiarmi v Portugalsku zatiaľ márne bojuje päťtisíc hasičov. Neďaleko Porta prišla o život staršia žena, ktorú hasiči našli v kukuričnom poli. Stovky ľudí sa už museli evakuovať a mnohí sa nebudú mať kam vrátiť.

Podľa portugalských úradov hasiči od stredajšieho popoludnia bojujú s 26 lesnými požiarmi v celej krajine. Zničili už 6 000 hektárov polí a lesov, 700 ľudí bolo evakuovaných a 45 zranených.

Situácia je stále najhoršia v centrálnej časti krajiny a na juhu v okolí Algarve. V oblasti Pombal v centrálnej časti krajiny boli kvôli požiarom evakuované stovky ľudí. Doprava na viacerých cestách vrátane diaľnice A1 spájajúcej Lisabon so severom krajiny bola kvôli požiarom prerušená až do rána. 

Portugalská vláda vyhlásila v krajine stav vysokej pohotovosti s minimálnou platnosťou do piatku. Meteorológovia ale predpovedajú, že vlna horúčav sa len tak ľahko nevzdá. „Bude veľmi sucho a vlhkosť vzduchu bude nízka. Silný vietor očakávame aj v Algarve a v horách na severe. To zvyšuje riziko ďalších požiarov," uviedol meteorológ Jorge Ponte.

Situácia je zlá aj v Španielsku

Ortuť v teplomeroch vyššia ako +40 °C je príliš vysoká aj pre teplomilných Portugalcov. „Je strašne horúco. Slnko tak nepáli, ale je dusivé. Ani na pláži to nie je oveľa lepšie," hovorí Vera Candeiasová, dôchodkyňa z Lisabonu.

V podobnej situácii je aj susedné Španielsko. Život v meste sa stáva neznesiteľným. „Nemôžete pracovať vôbec. Skracujú nám pracovný deň, tento rok oveľa viac ako vlani. Je to jediný spôsob, ako prežiť horúčavy," hovorí robotník Joaquín Abad. Na juhu krajiny sa v stredu teploty vyšplhali nad +45 stupňov Celzia. V Seville alebo Córdobe namerali popoludní +44 stupňov.

Španielski hasiči sú tiež zaneprázdnení bojom s požiarmi. Požiar na hraniciach s Portugalskom, ktorý už zničil 3 500 hektárov polí a lesov, stále nie je pod kontrolou. Požiar si vynútil evakuáciu niekoľkých stoviek ľudí. Ďalších 500 ľudí muselo opustiť svoje domovy kvôli ďalšiemu požiaru severne od Madridu.

V Grécku umierajú hasiči, Francúzi oplakávajú úrodu

Grécko tiež zažíva lesné požiare. V stredu popoludní sa pri ostrove Samos zrútil do mora vrtuľník Mi-8 s rumunskou a moldavskou posádkou, ktorý sa podieľal na hasení požiaru. Pobrežná stráž večer uviedla, že dvaja členovia posádky - rumunský pilot a grécky dôstojník - zahynuli. Ďalší dvaja členovia posádky nehodu prežili.

Vlna horúčav sa vo štvrtok vrátila aj do Talianska, ktorého severné regióny už niekoľko týždňov zápasia s extrémnym suchom. Vláda preto začiatkom tohto mesiaca vyhlásila vo viacerých regiónoch na severe krajiny výnimočný stav. Minister poľnohospodárstva Stefano Patuanelli poslancom povedal, že vláda by mohla vyhlásiť stav núdze aj v ďalších štyroch regiónoch. Podľa neho nedostatok zavlažovania ohrozuje tretinu talianskej poľnohospodárskej produkcie.

Nevídané horúčavy sužujú aj veľkú časť Francúzska. V oblasti okolo Bordeaux hasiči bojujú s rozsiahlymi požiarmi, ktoré už zničili viac ako 2 000 hektárov lesa. Čo nespáli oheň, vysuší žeravé slnko. Poľnohospodári na juhu krajiny oplakávajú najmä slnečnicové a levanduľové polia, ktoré podľa nich napriek intenzívnemu zavlažovaniu prinesú tento rok sotva polovičnú úrodu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd