Opäť sa schyľuje k búrkam. Tie už v Európe štartujú, čoskoro prvé blesky udrú aj u nás

Veronika Salayová

Máme pred sebou ďalšie búrlivé popoludnie, pričom prvé búrky na Slovensku sa objavia už čoskoro. Na čo sa pripraviť a kde ich čakať?

Dnes tesne predpoludním už začali vznikať v Európe prvé búrky. Tie začínajú úradovať na juhu Nemecka, na severe Talianska, v Slovinku, ale aj neďaleko našich hraníc na Ukrajine. 

Vo štvrtok teda pokračuje v sérii búrlivých dní, pričom dnešné búrky môžu byť aj o niečo intenzívnejšie, takže netreba ich podceňovať. Situácia bude veľmi podobná včerajšiemu dňu. 

Búrky môžu totiž priniesť vysoký úhrn zrážok do jednej lokality, keďže tie dnešné sa budú opäť pohybovať len veľmi pomaly. Hrozia preto lokálne záplavy.

 

Tvorí sa oblačnosť, čoskoro bude búrlivo

Nad Európou sa aktuálne nachádza ďalšia tlaková níž, ktorá dostala meno LISA. Znamená to, že v širokej oblasti vnútrozemia Európy je naďalej zabezpečený prísun teplého a vlhkého vzduchu, čo praje tvorbe búrok.

Tento teplý a vlhký vzduch sa počas dňa labilizuje a postupne z kopovitej oblačnosti dôjde k tvorbe búrok. Kým v západnej polovici Slovenska je aktuálne jasno, v strednej a východnej časti je aktuálne už oblačnosti viac. 

Práve v týchto lokalitách budú vznikať dnešné búrky. Búrky budú opäť viazané predovšetkým na orografiu a sprevádzané môžu byť prívalovými zrážkami, a to predovšetkým v oblastiach, kde budú búrky statické. 

 

Ako sme uviedli, búrky by sa mali vyskytovať predovšetkým na strednom a východnom Slovensku, no v podvečerných a večerných hodinách sa búrky zrejme objavia aj západnejšie. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
25 °C / 10 °C
Blanka
Zajtra
Skoro jasno
28 °C / 12 °C
Adolf
Utorok
Skoro jasno, búrky
32 °C / 12 °C
Vratislav
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Alfréd
Štvrtok
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Valéria
Piatok
Skoro jasno, búrky
32 °C / 14 °C
Alojz
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd