Posledný deň meteorologickej zimy sa s nami rozlúčil veľmi teplým počasím. Teploty vystúpili nad +19 °C

Posledný deň meteorologickej zimy sa s nami rozlúčil veľmi teplým počasím. Teploty vystúpili nad +19 °C
Dominik Cenkner

Tohtoročný február bol na Slovensku veľmi teplý. Ešte si síce musíme počkať na oficiálne potvrdenie, ale vyzerá to tak, že pôjde o jeden z najteplejších februárov, ak nie úplne najteplejší, v našej histórii. Svojej povesti neostal nič dlžný ani záver mesiaca, posledný deň meteorologickej zimy sa totiž s nami rozlúčil s veľmi vysokými teplotami.

Prvý marcový deň na Slovensku patrí začiatku meteorologickej jari. Je to tak pre lepšie spracovanie dát o počasí. 

Jarné počasie na našom území však zažívame už niekoľko dní, ba môžeme hovoriť o týždňoch. Slovenský hydrometeorologický ústav už pred pár dňami informoval, že niektoré stanice zaznamenajú najteplejší február vo svojej histórii.

„Napríklad od 1.2. do 24.2. bola priemerná denná teplota v Hurbanove 8,7 °C. O prekonaní najteplejšieho februára (6,5 °C v roku 1966) sa nemusíme ani baviť,“ informuje SHMÚ.

 

Posledný deň meteorologickej zimy priniesol veľmi teplé počasie

Ani záver februára v nastolenom trende nepoľavil, práve naopak. Veľmi teplé počasie ešte nabralo na intenzite. 

Výsledkom tak je, že posledný deň meteorologickej zimy priniesol na Slovensko teploty, ktoré vystúpili až nad +19 °C. Konkrétne +19,1 °C zaznamenali v Žiari nad Hronom.

Vysoké teploty však zaznamenali aj v severnejších oblastiach. Napr. v Bardejove 29. februára o 13:00 h teplomer ukazoval +17,1 °C.

Graf teplôt za posledné dni v Bardejove
Graf teplôt za posledné dni v Bardejove, shmu.sk

V oboch prípadoch ide o hodnoty, ktoré sú vysoko nad dlhodobým priemerom teplôt platných pre záver mesiaca február.

Prvé jarné dni zmenu v počasí neprinesú

S vysokými teplotami treba na Slovensku počítať aj naďalej. Prvý jarný víkend prinesie spočiatku prehánky či dážď, ale tie následne ustanú a prevládať bude polooblačná až oblačná obloha.

Maximálne denné teploty dnes vystúpia v rozmedzí od +12 °C do +17 °C. Na Zemplíne môže byť ešte teplejšie.

V sobotu denné teploty vystúpia na +11 °C až +16 °C. Len na severe bude o niečo chladnejšie. Teplotne rovnako na tom bude aj nedeľa.

 

Na našom webe sme vám už priniesli aj prvý pohľad na počasie v marci. Až na pár dní, kedy sa očakávajú vpády studeného vzduchu, by opäť malo ísť o pomerne teplý mesiac. Ako to nakoniec bude ukážu až najbližšie dni a týždne. Spolu s vami to budeme sledovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd