Satelity zachytili teplo z troch nedávnych erupcií na Islande. Chystá sa ďalšia

Satelity zachytili teplo z troch nedávnych erupcií na Islande. Chystá sa ďalšia
Veronika Sádovská

Satelitné snímky ukazujú teplo z nedávnych erupcií na Islande. Očakáva sa ďalšia erupcia a mesto Grindavík je znova v ohrození.

Posledná sopečná erupcia bola pozorovaná na polostrove Reykjanes 8. februára 2024 a bola treťou zo série sopečných erupcií, ktoré sa začali v decembri 2023. Vtedy láva dosahovala výšku až 80 metrov a tiekla pozdĺž 1,3 km puklina.

Láva sa šírila rôznym smerom

Táto erupcia bola aj najničivejšia pre mesto Grindavík. Láva z nej prešla kľúčovým vodovodným potrubím a odrezala horúcu vodu, ktorá sa používa aj na vykurovanie domov, v južnej časti polostrova, známej ako Sudurnes, kde žije približne 28 000 obyvateľov.

 

Obyvatelia, ktorí boli evakuovaní, sa už môžu vrátiť do svojich domovov či práce v meste, avšak len na vlastné riziko. Úrady dúfajú, že na noc tam nebude ostávať nikto z obyvateľov kvôli vážnemu stavu v meste a úplne zničenej infraštruktúre.

Pri prvej erupcii v decembri zasa väčšina lávy stekala na východ do neobývaných oblastí, zatiaľ čo na západe ju zastavili hlinené hrádze hneď vedľa geotermálnych kúpeľov Modrá lagúna, známej turistickej destinácie, a neďalekej geotermálnej elektrárne.

Snímka puklín na Islande
Snímka puklín na Islande, NASA

Snímka vyššie bola urobená 10. februára 2024 zariadením OLI-2 (Operational Land Imager-2). Obraz v infračervenom a viditeľnom spektre elektromagnetického žiarenia (7-6-3 kanálov) je kombinovaný s prirodzenými farbami pre ľahšie pozorovanie tepelného poľa.

Očakáva sa ďalšia erupcia

Pred desiatimi dňami, 12. februára, islandská meteorologická služba oznámila, že zemský povrch nad podzemným rezervoárom magmy neďaleko Svartsengi sa opäť začal zväčšovať rýchlosťou 0,5 až 1 centimetra za deň, čo je rýchlosť podobná rýchlosti pred inými nedávnymi erupciami, a preto sa geológovia domnievajú, že pravdepodobne budú nasledovať ˇďalšie erupcie.

 

Kedy k nim ale príde, nie je úplne jasné. Môže to byť v rozmedzí týždňov až mesiaca. Jedno je isté, a to, že tento sopečný systém ešte nepovedal posledné slovo.

Island je domovom 33 aktívnych sopečných systémov, čo je najvyšší počet v Európe. Rozprestiera sa na stredoatlantickom hrebeni, trhline na dne oceánu oddeľujúcej euroázijskú a severoamerickú tektonickú dosku. Polostrov Reykjanes až do roku 2021 zažil 800 rokov bez erupcie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd