Takmer meter snehu, zrušené lety a 100 000 ľudí bez elektriny. Zima stále zúri na severovýchode USA

Veronika Salayová

Severovýchod USA zasiahla ďalšia silná snehová fujavica. V niektorých štátoch napadlo viac ako 90 centimetrov snehu a nárazy vetra presiahli rýchlosť 110 km/h.

Zima v USA panuje tvrdou rukou a zatiaľ nevyzerá, že sa chcela vzdať svojej moci. Celý severovýchod USA zasiahla snehová fujavica, ktorá priniesla desiatky centimetrov čerstvého snehu a silný vietor.

V lokalitách ako Moriah, Stony Creek a Palenville v New Yorku, ako aj v Marlboro, Vermont a Colrain, Massachusetts napadlo vyše 90 cm snehu. Ide o extrémne množstvo aj vzhľadom na to, že zima končí a o pár dní nastáva astronomická jar. 

Snehová fujavica priniesla aj veľmi silný vietor. Vo Frenchboro v štáte Maine presahovali nárazy vetra rýchlosť 110 km/h a v Atlantic City v štáte New Jersey dosahovali nárazy 95 km/h.

Problémy v dodávkach aj zrušené lety

Vietor v kombinácii s množstvom snehu sa nepriaznivo podpísal okrem iného aj pod dodávky elektrickej energie. V New Yorku, Massachusetts, Vermonte, New Hampshire a Maine bolo viac ako 100 000 zákazníkov v stredu ráno bez elektriny. 

Komplikácie nastali aj v cestnej, železničnej a leteckej doprave. V utorok bolo zrušených viac ako 700 letov do alebo z LaGuardie v New Yorku, medzinárodného letiska Newark Liberty v New Jersey a medzinárodného letiska Logan v Bostone.

Záplavy v Kalifornii

Západ USA medzitým zasiahli rozsiahle záplavy. Kaliforniu zasiahla v poradí jedenásta atmosférická rieka sezóny, ktorá priniesla množstvo zrážok. Zlá situácia nastala najmä v Pajaro, kde voda pretrhla hrádzu, následkom čoho muselo byť 1 700 obyvateľov evakuovaných. 

Neexistujú žiadne informácie o počte obetí nedávnych lejakov a záplav v USA. Od decembra zabila séria atmosférických riek pretekajúcich ponad Kaliforniu od decembra najmenej 20 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd