Tohtoročná hurikánová sezóna by mala byť „normálna“. Vďaka spojeniu viacerých extrémov

Tohtoročná hurikánová sezóna by mala byť „normálna“. Vďaka spojeniu viacerých extrémov
Dominik Cenkner

Americký svetadiel v posledných rokoch trápili silné hurikány. Odborníci zverejnili svoju predpoveď na tohtoročnú sezónu, ktorá odštartuje 1. júna.

Podľa najnovšej predpovede meteorológov by tento rok mal byť z hľadiska sezónnych tropických búrok celkom priemerný. Výhľad Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) pre hurikánovú sezónu v Atlantiku v roku 2023, ktorá trvá od 1. júna do 30. novembra, predpovedá štyridsaťpercentnú pravdepodobnosť takmer normálnej sezóny.

Odborníci však počítajú aj s inými možnosťami. V rámci toho je predpoklad asi 30 % na to, že tohtoročná sezóna bude nadnormálna a podobné množstvo percent to vidí na sezónu pod normálom.

NOAA predpovedá 12 až 17 búrok, ktoré budú natoľko silné, že si zaslúžia vlastné mená; tieto pomenovania úrad rovno predstavil. Z nich by sa päť až deväť mohlo stať hurikánmi, a to vrátane jedného až štyroch veľkých hurikánov (kategória 3, 4 alebo 5). Tento scenár je podľa NOAA pravdepodobný na 70 percent.

Do predpovedí sa investuje čoraz viac

„Vďaka zásadným investíciám ministerstva obchodu a NOAA do vedeckého a technologického pokroku v oblasti modelovania hurikánov bude NOAA schopná poskytovať ešte presnejšie predpovede,“ uviedla ministerka obchodu Gina M. Raimondová.

To podľa jej slov pomôže zabezpečiť, aby ľudia mali informácie, ktoré potrebujú na prípravu a reakciu na ničivé ekonomické a ekologické dopady atlantických hurikánov.

Rok 2023 je plný extrémov, ako to, že hurikány budú priemerné?

Napriek tomu, že rok 2023 je plný klimatických a meteorologických extrémov, hurikánová sezóna bude zrejme menej aktívna ako v posledných rokoch. Podľa vedcov za to môžu konkurenčné faktory.

Niektoré z nich potláčajú rozvoj búrok a iné ho podporujú. Dohromady tieto faktory, ktoré pôsobia proti sebe, povedú k tomu, že by sa hurikánová sezóna nemala líšiť od dlhodobého priemeru.

Po troch hurikánových sezónach s výskytom javu La Nina vedci z NOAA predpovedajú, že tento rok v lete sa môže vyvinúť jav El Nino, ktorý môže aktivitu hurikánov v Atlantiku potlačiť. Potenciálny vplyv El Nina na vývoj búrok by mohli kompenzovať priaznivé podmienky v miestnej tropickej časti Atlantickej panvy.

Medzi tieto podmienky patria dva najsilnejšie faktory. Prvým z nich je možnosť nadnormálneho západoafrického monzúnu, ktorý vytvára africké východné vlny a má pozitívny vplyv na vznik niektorých silnejších a dlhšie trvajúcich atlantických búrok.

Druhým sú vyššie ako normálne teploty povrchu mora v tropických oblastiach Atlantického oceánu a Karibského mora, ktoré vytvárajú viac energie pre rozvoj búrok. Tieto faktory sú súčasťou dlhodobejšej premenlivosti atmosférických a oceánskych podmienok v Atlantiku, ktoré sú pre rozvoj hurikánov priaznivé.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd