Utorok prinesie VÝRAZNÉ OCHLADENIE. Zrážky stiahnu saharský prach k zemi

Utorok prinesie VÝRAZNÉ OCHLADENIE. Zrážky stiahnu saharský prach k zemi
Dominik Cenkner

Po sérii veľmi teplých dní nás dnes čaká výrazná zmena počasia. Studený front k nám prinesie výrazné ochladenie, početné zrážky i búrky. Vďaka tomu sa však aspoň prečistí vzduch od saharského prachu, ktorého bolo viac než dosť.

Veľkonočné sviatky sa na Slovensku niesli v znamení veľmi vysokých teplôt i saharského prachu. Od Bielej soboty sme tri dni po sebe zaznamenali letný deň.

Ide o meteorologický pojem, ktorým sa označuje deň, počas ktorého teplota vystúpi nad +25 °C. Pre porovnanie, v susednej Českej republike prvý letný deň namerali až v priebehu včerajška, teda na Veľkonočný pondelok.

Práve počas pondelka sme začali pociťovať zmenu počasia. Pred príchodom studeného frontu sa u nás rozfúkal silný vietor. Vďaka nemu sa teploty šplhali až k +30 °C.

 

Na druhej strane však spôsobil množstvo škôd, najmä na severe Slovenska. Ešte tragickejšie bolo vyčíňanie vetra v Poľsku, kde o život prišlo päť ľudí, a to práve kvôli popadaným stromom.

Dnes nás čaká výrazné ochladenie

Počasie na Slovensku v priebehu utorka ovplyvní od západu postupujúci studený front. Ten bude spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa presunie z južnej Škandinávie nad Pobaltie.

Za týmto studeným frontom sa od juhozápadu rozšíri do alpskej oblasti výbežok vyššieho tlaku vzduchu. Čo nás teda konkrétne čaká?

Bude prevažne oblačno až zamračené. Na mnohých miestach sa vyskytne dážď alebo prehánky. Ojedinele aj búrky. Od nadmorskej výšky cca 1 200 metrov nad morom bude snežiť.

Popoludní bude oblačnosť od západu ustupovať a postupne odznejú aj zrážky. Ako sme už spomenuli, dnešný deň prinesie výrazné ochladenie.

Maximálne denné teploty vystúpia od +12 °C do +17 °C. Na Orave, Liptove, Spiši a Horehroní bude ešte chladnejšie, a to od +8 °C do +12 °C. Oproti pondelku sa tak miestami ochladí aj o viac ako 15 °C.

Zmena teplôt v našej oblasti bude tak výrazná, až je problém s jej grafickým zobrazením
Zmena teplôt v našej oblasti bude tak výrazná, až je problém s jej grafickým zobrazením, imeteo.sk

Saharský prach spadne na zem

Vďaka silnému juhozápadnému prúdeniu sa do strednej Európy dostalo výrazné množstvo saharského prachu. Ten počas Veľkej noci výrazne zhoršil kvalitu ovzdušia nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách.

V Českej republike kvôli nemu vyhlásili smogovú situáciu. U nás k tomu nedošlo, ale hodnoty prachových častí PM10 boli natoľko vysoké, že ďaleko sme od toho neboli.

Už v pondelok večer prvé zrážky na Záhorí výrazne prispeli k prečisteniu ovzdušia. V priebehu dnešného dňa by sa toho malo dočkať celé naše územie. Na druhej strane to však znamená, že sa treba pripraviť na poriadne špinavé autá či okná. Ak ste vďaka teplému počasiu vytiahli aj záhradný nábytok, ktorý ste po zime dôkladne umyli, môžete sa „tešiť“ na ďalšie umývanie.

V ďalších dňoch si od saharského prachu oddýchneme. Počas najbližšieho víkendu sa však vráti v plnej sile.

 

Potrápi nás silnejší vietor

Fúkať bude západný až severozápadný, na východe spočiatku ešte miestami južný, vietor s rýchlosťou 3 až 11 m/s. V nárazoch okolo 16 m/s (60 km/h).

Pozor si dajte aj na horách. Vietor by už nemal dosiahnuť silu orkánu, ako tomu bolo v pondelok, ale očakáva sa tam búrlivý vietor až víchrica.

Očakávané nárazy vetra v utorok o 14:00 h
Očakávané nárazy vetra v utorok o 14:00 h, imeteo.sk

Počasie sa v ďalších dňoch upokojí

Oblačno až zamračené a kde tu prehánky, či dážď. Sneženie postupne od vyšších a vyšších polôh, neskôr už len na hrebeňoch Tatier.

Teploty sa budú zvyšovať, pričom už v piatok by mali opäť vystúpiť na +23 °C. Aj vietor sa postupne upokojí.

 

Takéto počasie nás čaká v nasledujúcich dňoch pracovného týždňa. Podrobnejšie informácie nájdete na našom webe, konkrétne v sekcii predpoveď počasia. Tam sú pre vás k dispozícii dáta až na 15 dní vopred.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd