V Česku padol teplotný rekord z roku 1796. Obyvateľov v nedeľu potrápil aj silnejší vietor

Dominik Cenkner

Už tretia januárová nedeľa bola u našich susedov v Českej republike opäť mimoriadne teplá. Dokazuje to aj prekonanie teplotného rekordu starého 227 rokov.

V Česku v nedeľu opäť padali teplotné rekordy. Tretina staníc, ktoré merajú aspoň tridsať rokov, prekonala alebo vyrovnala teplotný rekord pre tento deň.

Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V Čechách teploty prekračovali desať stupňov, na juhu stanice zaznamenali až dvanásť stupňov Celzia. Rekordne vysoké teploty namerali meteorológovia už na prelome roku.

Séria nezvyčajne teplých dní začala v Česku na Silvestra, kedy meteorológovia namerali doteraz najvyššiu silvestrovskú teplotu, +18,2 °C bolo v Dobrichoviciach pri Prahe a v pražských Komořanoch. Rekordy padali aj prvé dva januárové dni a následne ešte 5. januára.

Tretia januárová teplota priniesla prepis vyše 200-ročného rekordu

V nedeľu bolo najteplejšie v Českých Budějoviciach a v Byňove, zhodne +12,2 °C. Celkom 55 meteorologických staníc zo 162 zaznamenalo rekordy.

„Patria medzi ne aj štyri stanice s viac ako storočným radom meraní. Podľa predbežných údajov aj pražské Klementinum, kde bol pôvodný rekord +11,2 °C z roku 1796 prekonaný o 0,3 stupňa,“ uviedli meteorológovia. 

Táto stanica ale zďaleka nebola jediná. Medzi ďalších rekordérov sa zapísali Klatovy a Semčice.

Teploty v Česku v nedeľu 15. januára o 11:00 SEČ, zdroj: facebook.com/@chmi.cz
Teploty v Česku v nedeľu 15. januára o 11:00 SEČ, zdroj: facebook.com/@chmi.cz

Množstvo výjazdov kvôli vetru

Hasičov v Moravskosliezskom kraji zamestnal v nedeľu silný vietor. „Už pol hodiny po polnoci vyšli hasiči k prvému zásahu zapríčinenému práve vetrom, podobných zásahov bolo do 19. hodiny okolo 90,“ uviedol hovorca hasičov Jakub Kozák.

Dodal, že vo väčšine prípadov išlo o odstraňovanie padnutých či poškodených stromov. Obvykle na cestách alebo v miestach, kde hrozilo ohrozenie ľudí či majetku. 

„Niekoľkokrát jednotky zaisťovali poškodené strechy. Hasiči v mnohých prípadoch spolupracovali so správcami elektrickej rozvodnej sústavy, stromy totiž často končili na drôtoch elektrického vedenia. Využívali sme aj výškovú techniku. V súvislosti so zásahmi neevidujeme žiadnu výrazne vysokú škodu ani zranenie,“ povedal hovorca. Najviac zásahov mali hasiči na Frýdecko-Místecku, počas dňa tam vyrážali takmer šesťdesiatkrát.

Meteorológovia už počas dnešného dňa očakávajú ochladenie. Teploty by sa pritom od stredy mali vrátiť k januárovým priemerom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd