Dnes večer dorazí od severozápadu sneženie. Kde napadne pred Vianocami najviac snehu?

Peter Minárik

Aj tento rok čká naše územie vianočné oteplenie. Pred oteplením však niektoré regióny nášho územia čaká ešte dávka nového snehu, ktorá prinesie aj 20 cm čerstvého snehu. Na Štedrý deň sa tak v niektorých oblastiach nášho územia zobudia do zasneženého rána.

Tohtoročný december sa nesie v teplotne podpriemernom duchu počasia. December je prvým zimným mesiacom a hneď na začiatku zimy nás zasiahlo hneď niekoľko nebezpečných poveternostných javov, ktoré súvisia so zimou. Najskôr výdatnejšie nasnežilo a to vrátane Bratislavy, kde sa vyskytla aj kalamita a aktuálne nás sužujú veľmi tuhé mrazy.

Blížia sa však Vianoce, ktoré tento rok prinesú nadpriemerne teplé počasie. Na Štedrý deň však v niektorých oblastiach nášho územia ešte výdatnejšie nasneží.

Sneženie prinesie teplý front

Počasie v našej oblasti začína ovplyvňovať frontálny systém. Ten pozostáva z teplého a studeného frontu. Ten teplý dorazí na naše územie už počas večerných a nočných hodín.

Postupne sa na našom území od severozápadu rozsneží a to predovšetkým na strednom a východnom Slovensku, pričom na severe môže snežiť aj výdatnejšie.

Sneženie nezasiahne západné Slovensko, ktoré naopak bude sužovať iný extrémnejší jav a to mrznúci dážď. Zatiaľ čo na západe krajiny bude dopravu komplikovať ľad, tak severné regióny Slovenska bude sužovať sneženie.

Napadnúť môže aj 20 cm snehu

Zrážky sa začnú nad naše územie nasúvať dnes po 18:00. Ako sme písali, tak na strednom a východnom Slovensku sa rozsneží, zatiaľ čo na západnom Slovensku sa treba pripraviť na mrznúci dážď.

Teplý vzduch sa bude postupne na Štedrý deň dostávať aj nad ďalšie časti nášho územia a zrážky sa aj v nižších polohách zmenia na kvapalné.

Zajtrajšie vianočné ráno však bude na viacerých miestach stredného a východného Slovenska biele. Najviac snehu napadne v Žilinskom kraji a na severe a krajnom východe, kde môže napadnúť aj od 10 do 20 cm snehu. Koľko snehu napadne na našom území počas nadchádzajúcej noci nájdete na nižšie priloženej mape.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd